Saturday, 14 July 2012

8 JAM

Finally..:D

Salam..
Beberapa hari lepas sy yg bz ini mcuri2 wktu terluang mnonton wayang bsama si dia..hehe..
Lama betul kami xlayan movie kt GC,village mall,sungai petani ni,maklumlah selain xsempat,sy juga mls nk bazir dt dan ms sbb biasanya lepas bberapa hr atau minggu satu2 filem 2 ditayangkan,kopem ada org uplod kt youtube.Huahaha.Nk free je kan?

Tp skali skala rindu gak nk berdating..:)
Hari 2 kami xplan pon nk tgk citer apa tp kwn sy ni kata nk tgk citer santai2 je..Nk ringan kepala..Lalu dia cadangkn layan flem 8jam..Sy pula wlopon sgt2 meminati lakonan Shaheizy Sam,ttiba berat ht plak nk 
lepaskn dt mmbeli tiket flem 2..risau pula pengisiannya zero!Membazir tau rm20..Dh la dtg skali skala kn..ttiba layan citer tah pape..bengang jgk kn?

Lagipun hr 2 bnyk gak filem2 luar yg best2 mcm Spiderman sdg dtayangkn..
Bukan xnak sokong filem tempatan,tp sy tengok filem2 mlayu skrg mcm KLISE je jln cerita lebih2 lg terbitan MIG...Pelakon2 pon asik muke sm..Tgk poster pon dh tau.Balik2 psl isu gelandangan,terbabit dgn mslh sosial,cinta..gengster!Ah!

Xdinafikan mmg lakonan Sam mmg mantap,tp kalau dh slalu dia bawa watak sama..xke bosan pemint dia?hehe..Last2 sy layan gak 8 jam..Kesian kt kwn sorg 2.Mgkin betul dia xmo tgk citer berat2 kali sbb nk santai2,sbb biasa dia hantu filem2 org putih.Mana nk layan dia citer2 melayu ni.Kalau layan pon sbb nk teman sy.Haha.Kali ni terbalik pula..

Ok 8 Jam ni katogori flem cinta dan aksi la..
Arahan Ahmad Idham..wlopon sy rs filem ni biasa2 tp ht msih mgharapkan Ahmad idham mnyelitkn sedikit
sbanyak kelainan dlm filem ini.Selain Sam dan Yana samsudin,Idham jg mletakkan sandaran kpd plakon dari thailand Simon Kok yang pernah berlakon dalam Ong Bak dan Tom Yum Goong sbagai pelaris filemnya..:)

Lakonan Sam mantap tp bosan sbb watak sm je dia bawak..huhu!

8 jam mengisahkan tentang kehidupan sorg banduan bernama Alang Budi (Fimie Don / Sam Shaheizy) yg dijatuhi hukuman gantung smpai mati krn mmbunuh.Satu2 persatu titik hitam dlm kehidupannya dr kecil dbongkarkan ketika dia brada di penjara dtemani seorang polis lakonan Eizlan Yusof.Sehingga 8 jam terakhir dia hdup,Alang masih terus bcerita dan penonton mula tertanya2 siapa yg dia bunuh sbnrnya sehinggakan dia mnerima hkuman gantung..

Khidupan Alang sejak kecil tidak pernah senang dan bahagia.Ibunya mati dbunuh Along ddepan mata.Dan dia mmbesar di rumah ank yatim piatu.Tiada siapa sudi mndekatinya lantaran Alang dr zmn kanak2 seorang yg agk kasar dan suka mnyendiri.Bgaimanapun,seorng budak prempuan bnama Siti Juliana Hamdan (Eryyne Erynna/Yana Samsudin) meminatinya dlm diam dan mreka mnjadi kwn sehinggalah muncul bibit pcintaan sehingga mreka dewasa..

Mndekati peperiksaan SPM,Julia telah dibawa oleh kluarga ibu saudaranya utk pulang ke rumahnya.Perpisahan itu mmberi tamparan hebat buat alang krn dia begitu mnyanyangi Julia.Dia mcari julia serata tempat namun gagal mnemuinya.Alang akhirnya pulang ke tempat asalnya,tmpat dia debesarkan.

Ok..ada bberapa watak yg bjaya mnyentuh hati sy dlm flem ini.Ada juga part yg serius tp masih mngundang tawa penonton terutama scene2 yg mbabitkan Sam dan Eizlan dlm penjara..Filem ini kira nya juga tidak bosan meskipun penonton sudah boleh mengagak apa yg bakal berlaku.

Skian lama bpisah,Alang budi btemu smula kekasih lamanya,Julia dlm satu insiden yg xdisangka.Mereka tinggal serumah slps Alang mndapati Julia lari dari rumah kluarganya.(boleh pulak mcm 2 kan??).Walaupun hdup susah ,Alang bahagia krn Julia brada dismpingnya namun berlainan pula dgn Julia..yg mghrpkn kehidupan mreka berubah.Dia digambarkan tidak selesa tggl dilorong itu,berniaga ayam dgn Alang dan sering pula diganggu along2 yg dtg menuntut hutang dr Alang.Dia brharap Alang dpt merubah kehidupan mreka.

8 jam terakhir Alang dpenjara,sambil menikmati makanan terakhir permintaanya iaitu bubur dan peha ayam,dia mghabiskan ceritanya.Rupanya dia dpenjara kerana mmbunuh Julia,kekasihnya sdiri.Di ptghn cerita Alang ada mmberitahu,dia xkan takut utk bunuh sesiapa..malah andai julia sndiri belot kepadanya.Julia jg akn dibunuh!Lalu sy mnyimpulkan mgkin julia telah curang krn xsanggup hidup susah!sbb itu dia dbunuh oleh Alang.Namun,sbg penonton,sy mgharapkan ada suprise pd akhir cerita.Mgkin Idham mahu mmberi ssuatu yg dluar kotak fkiran penonton?Namun ternyata tiada kesudahan yg suprise itu..Huhu..T_T..

Filem dh agk menarik,syg endingnya biasa2..
Org kita mgkin sudah ketandusan idea..barangkali.Tp itulah,kalau xde idea,xperlulah buat filem.Kalau sbb wang,maka flem melayu dpermainkan..mmg bacul la penggiat2 flem kita.Entah bila la flem kita dpt bsaing dgn flem2 luar yg jauh meninggalkan kita..sedih2.

Apapun,3 bintang sy bg utk filem ni k..
Pada siapa yg rs nk tgk flem ni sila la ke pawagam skrg sbb tgh rancak dtayangkn.
Bak kata kwn sy,kalo nk santai2 bleh aje..if rs xbbaloi nk abiskn dt,bnyk lagi pilihan lain yg lebih menarik ya!
Enjoy!

Thursday, 5 July 2012

Bakal2 Pengantin..:)

Salam..
Di facebook ni,sy sering menemui bekas2 pengantin
(sbb dh kawen jd panggil bekas..kalo baru nk kawen baru panggil bakal pngantin ye) speseli pngantin perempuan la, yg slalu mngeluh slepas melihat gambr2 kawen mereka siap dcuci..

Mengeluh sbb mereka kelihatan kurang menarik dan mempesona..Kebiasaanya ketidakmenarikan (ayat apelah nih) dsebabkan faktor fizikal mereka yg ttiba kelihatan gemuk atau smemangnya dia mmg gemuk atau baru je nk gemuk..Lalu dorg pon mengambil keputusan utk tidak menguplod gmbr2 kawen mreka.
Yelah,malu la bila ada yg akan komen mcm2 nanti.Kenapa nmpak berisi..kenapa nmpak begitu begini.Ah!mulut org kan,ada shj yg xkena.

So Bila kawan2 tanya dorg jwb saja xmau uplod..memadailah buat tontonan dia suami isteri je..
Padahal sebelum ni dialah hantu dan raja mnguplod gmbr2 kat fb.Masa bcinta dan btunang,bkan main uplod selang seminit gmbr2 dia dan pasangan..Tp lepas dh nikah,dah sah..Tetiba xmau tunjuk kat kawan2 pon.Hehe..x ke pelik 2..

Tapi ada yg walaupun tahu mereka kelihatan xbegitu cantik dalam gmbr namun tetap jg bulat hati memasukkan gmbr kawen mreka ke fb.Kebal sungguh hati mreka.Ada setengah2 komen mgkin positif.

Maklumlah gmbr kawen,nak x nak kenalah puji2 cket "cantek gle ko jah!"..
"waah!comel..sape mekap?"..hehe..sy pon slalu jgk komen2 mcm 2 walhal dlm hati kadang terdetik,"kwn aku ni kalo xmekap mgkin lebih cantik kot"..Atau "berisi sungguh budak ni.Dulu nk pegi jd model bkn maen bhempas pulas turunkan berat badan,tp time nk naik plamin xdiet plak"..hehe..mngumpat dlm hati,hobi yg sukar dkikis.Tp skurang2nya sy bcakap2 dlm hati jer,ada yg lebih kejam terus komen dpn2.Perkara inilah yg smakin mmbuatkan bekas2 pengantin itu tertekan,kurang selesa dgn maklum balas kawan2.

Sebenarnya kan sy xmau menulis pasal hal ini.Sebab bagi sy,kalau tuan punya badan sdiri xberkata pape,kenapa pula kita nk lebih2.Mungkin dia selesa dgn mekap atau fizikal begitu.Mgkin kita je yg nmpak teruk tp dmata empunya badan tidaklah begitu buruk..Tapi sy terpanggil utk menulis jg.Sebab rata2 tuan punya badan yg mlalui situasi2 ini bagai memaksa sy mengulas,mengopek,menyiasat dan membidas psl benda ni.Sebabnya dh ramai sgt sy tgk bekas2 pngantin,bila xpuas hati psl gmbr kawen dorg,mula lah mnyalahkan MAK ANDAM dan JURUGAMBAR yg mreka upah smpai 2,3K itu.

Mereka (bekas2 pngantin) mgharapkan bila mreka bayar mahal2 utk caj mak andam dan photographer,maka muka dia akn kelihatan berseri2 ddalam gmbar..badan dan punggung boleh mnjadi kurus dan tidak lagi lebar spt di luar gmbr.Mereka silap..

Segalanya diserahkan bulat2 pada mak andam,pada photographer.Diri sdiri bagai tiada inisiatif utk mncantikkan diri menjelang hari bahagia mereka.Kemudian bila gmbr dh siap,ada yg menangis,xkurang mengeluh mngapa mereka bulat spt beruang?mngapa mekap mcm antu pocong (pocong pon xseburuk itu)

Nak ke naik pelamin dgn body mcm ni?yang xkisah teruskan..mgkin bg anda body mcm ni tampak cute dan comel je.Tapi bg yg xsuka dan risau..buatlah psediaan yg rapi mnjelang hari bahagai deh?Banyak sgt pusat2 mnguruskan badan.Kalau syg duit,diet jer sndiri kat rumah.Mula kurangkan makan dan banyakkan senaman sebualan sblm mjlis.Senang!


Hmm..dh tahu nk naik pelamin,dah tahu nk jadi raja sehari (bukan 2hari,bukan 4,5,6 hari)..buatlah persiapan dgn rapi.Kalau rasa badan berisi,mulalah diet atau bsenam utk mnguruskan badan.Ini sy cadangkan kpd bakal2 pngantin yg mengimpikan utk jd cinderella la pd hr berbahagia mereka ye..kalau yg xkisah akn penampilan diri,xpelah..

Tp bagi yg kisah,yg pasti akn marah2 kalau pnampilan spjg mjlis kawen dan gmbr2 spjg mjlis blangsung tidak memuaskn hati,sy mmg nk nasihatkan mula lah mnjaga badan dan penampilan bberapa bulan sblm mjlis 2.Nanti jadi seperti kes2 yg slalu sy jumpa kt fb ni.Sikit2 salahkan mak andam sbb gagal mncerahkan wajah gelap mreka..gagal mnghilangkan parut2 jerawat mreka.Mak andam jg yg dtuduh xpandai mengandam.Xkurang yg salahkan photographer sbb xkuruskn mreka mnggunakan photoshop.Sudahnya mreka kelihatan gemuk skali.Mereka terus mnyalahkan org lain tanpa cermin diri sndiri..

Apabila sy menulis hal2 begini,sy juga sdg mengingatkan diri sndiri.Kerana sy juga insyaallah akn mnjadi pengantin satu hari nanti.Siapalah yg xmahu tampil menarik,tertarik ko memang da bomb dihari bsejarah kan?smua org mengimpikan utk jadi pengantin secomel dan secantik Lisa surihani,Irma Hasmi dan bberapa kerat artis lagi.

Org boleh cakap artis xpelah nk kelihatan cantik dan ramping,sbb dorg smua mampu upah jurumekap terkenal,busana2 dorg pakai pon ddesign khas oleh preka fesyen - pereka fesyen termahal.Tp bg sy,itu bkn psoalan,yg mnjadi psoalan adalah diri kita sndiri.Kadang2 mak andam yg kita upah 2 dh mekap kita cun melecun dah,dan kadang2 baju2 pngantin yg kita pakai 2 cantik2 dah,lebih cantik dr baju kawen artis walaopon harga sewaanya sgt murah,tp sbb diri kita yg malas mnjaga badan,malas diet dan bsenam,maka kita kelihatan tidak bseri2 langsung pd hr kita draikan sbg raja sehari..Jadi kita xboleh nk marah dan nk salahkan sape2 lah kalo ada yg ckp kita kelihatan bulatla,gemuk la,tlampau keding laa dan mcm2 lagi.

Kuntom Macam Bunga Taik Ayam

Sape plak si kuntom nih.Haaa,ni kwn baik sy ms kt Unimas.Sy hrp dia mnjadi sumber inspirasi la kt bakal2 pngantin yg nk tampil mmpesona dihari bebahagia 2 ye.Dia ni bukan artis pon dan sy yakin dia xberhabis banyak pon utk kelihatan langsing dan bseri2 pd hr persandinganya.Kalau nk tahu di zaman belajar dulu dia antara kwn sy yg mghadapi krisis berat badan yg agk serius.Yg best dia rajin jogging,rajin pula diet wlopon kejap2.Tp mnjelang hr bsejarahnya,dia mmg nekad nk tampil anggun utk buat sy jeleshhhh!Ya..dia begitu mempesona spjg majlis berlangsung.

Bukan kerana mekap semata2 ok.Tp seri pngantinya tserlah krn beliau rajin mnjaga badan.Dia tahu perkahwinan dalam hdupnya hanya sekali seumur hdup lalu dia berusaha utk kelihatan mnyerlah.Ya,dia bjaya buat sy jeles dan sy berharap kisah beliau ini mnjadi inspirasi utk bakal2 pengantin lain.Wlpon kini Kuntom sudah kembali berisi slps melahirkan ank sulung baru2 ini,namun skurangnya2 dia berusaha utk  jadi puteri raja ketika bsanding dgn lelaki pilihanya!Waaaaaa..dia boleh,kita pon boleh.Jangan harap kt mak andam n photographer je hockay!!

Sekali lg ingatan sy utk dri sndiri dan bakal2 pngantin lain.Mulalah mnjaga badan dan penampilan wajah bberapa bulan sblm majlis ya.Kita nk kawen ni insyaallah sekali jer seumur hdup.Sudah tentu kita mahu terbaik kan?Gambar2 kawin kita nanti akn mnjadi kenangan abadi,yg akan dtatap oleh anak2 cucu nanti..jd jgnlah jadikan ia sbg satu mimpi ngeri..

Ok bye..Nak teruskan excercise nih.ha ha!


Monday, 25 June 2012

Mengintai Jodoh Dari Jauh :)

Semoga mreka bertemu dgn redhaMU..


Salam..
Semenjak dua menjak ni sy kerap pula mengintai2 jodoh..
mcari2 lelaki yg baik utk djadikan suami..baik di facebook atau dilaman2 sosial lain..
baik kenalan rapat atau yg kenal gitu2..sy interview..hahaha..
asal dia beragama islam,patuh dan taat pd agama,bujang dan bkerjaya..

Jangan salah faham..
calon ini bukan utk diri sy tp utk seorang sahabat sy..
sahabat yg sy kenal sejak kecil..
yg sy kenal budi pekertinya..tahu sgala2 tentangnya..kerana kami sudah lama berkawan..
sudah lama mnyusuri suka duka alam persahabatan..

Teman sy ini manis orgnya..
berkulit cerah dan pemalu..hanya bising dihadapn kenalan2 rapat..
dpn org xkenal mmg susah nk dgr dia bcakap..apatah lagi gelak kuat2..
ringkas kata sikap kami sgt berbeza..:)

Dan mgkin krn sikap pemalu dan pendiam nya..
maka dia sukar mndekati lelaki..mmg dia xpernah bcinta..
xpernah ada teman istimewa...
Hidupnya lebih terfokus pd kerja..pd keluarga..
krn dia ank harapan keluarga..maka itulah keutamaanya..

Bukan tidak ada yg sudi berkenalan..
pernah hadir dalam hdupnya bberpa lelaki yg mnghulur salam persahabatan
namun ketika itu sahabat sy tidak melayan krana beranggapan
smua itu sia2..
hatinya belum terbuka utk bercinta apalagi utk brumahtangga..

Mgkin dia smakin mnyedari umurnya (umur kami la..hehe) smakin meningkat..
lantas dia berbisik pd sy akn keinginanya utk mmpunyai teman istimewa..
bukan utk bcinta atau suka2..tp utk djadikan suami slama hayatnya..
Sy tsentuh mndengar kata2nya..

Ya Allah,
temanku ini begitu terpelihara maruahnya..
begitu terpelihara sifat2 malu dan santunnya sbg gadis..
Kau temukanlah Dia dgn seorang lelaki yang baik,sebaik dirinya..
Lelaki soleh yg ddambakn dia..ameen..

Begitulah sy berdoa..
smbil berjanji akn tlg cari2kan calon yg baik utk dirinya..
Sebenarnya sy sendiri takut2..
sy risau tersalah memilih..kelak berlaku sesuatu..sy pula dipersalah..
Tp sy mncuba..
Benar soal jodoh sudah Allah aturkan smua..
Tp kita juga dituntut berusaha..
Masakan rzeki atau jodoh datang tanpa kita mencarinya?

Mncari pasangan hdup sbnrnya tidak semudah dijangka..
Mmg lelaki ramai dluar sana..
namun yg benar2 soleh,berkualiti dan btgjwb utk djadikan suami..
sgt2lah sukar dtemui!Lalu sy begitu berhati2 dgn misi ini..

Dan dalam pencarian sy..
sy betemu bberapa lelaki (kenalan sy) yg juga sdg mncari suri hati mreka..
yg sy rasa amat sesuai dgn teman sy itu..
sy berkira2 sndiri,mahu mreka berkenalan dahulu..kemudian terpulanglah pd mreka
sm ada utk jadi lebih serius atau bagaimana..sy cuma tukang kenal shj..
Malangnya rata2 lelaki yg sy jumpa itu,
mngatakan teman sy xssuai utk mreka..ternyata mreka
lebih memandang wanita seksi dan pandai bergaya..
Oh!lelaki...apalah ada pd itu smua..

Sy akui teman baik sy itu orngnya biasa2..
cantiknya neutral..bkn dbuat2..tanpa mekap pun wajahnya sejuk dpandang..
pakaian pun biasa2,stiap masa bertudung labuh dan berbaju kurung..
bukankah dsitu pun terpancar sebuah kemuliaan seorang wanita?
entah apa lagi yg lelaki mahukan..

Sy hampir2 mngatakan lelaki2 tsebut bodoh,
tanpa sy sedar sesuatu..
yer..cinta itu xboleh dipaksa..barangkali jodoh teman sy itu belom tiba..
Mgkin ada yg lebih baik sdg mnanti dia ddepan sn..
sy beristigfar bberapa kali...Ampunkah sy Ya Allah..
Mungkin Kau ada prancangan lain buat sahabatku..

Kini sy masih berusaha..
teman sy juga berusaha namun tidaklah smpai kelihatan 'desperate'..tidak sm skali..
Bg sy tidak salah mencari..mana tahu ada rzeki utk teman sy itu..
mgkin tahun ini juga dia boleh naik pelamin,kemudian menimang cahaya mata pula..
Sesungguhnya saya insan yg paling bahagia..
andai melihat dia gembira T_T

Utk kesekian kali sy berdoa..
Ya Allah kurniakan sahabatku jodoh yg baik dr sisi Mu..
Berikan dia kebahagiaan abadi yg dia nanti dgn penuh kesabaran slama ini..
Sesungguhnya aku beterima kasih padaMu ya Allah,
kerana mmbuka pintu hati sahabatku utk mencari pemilik tulang rusuknya..
Ameen..:)



Tuesday, 19 June 2012

Biaq pi laa kat depa..Janji bahagia!

Salam,
Skg zmn facebook mlanda dunia..
dr skecik2 kanak2 tadika smpai setua2 moyang kita smua ada akaun facebook,
sm ada yg dorg wt sdiri atau org2 skeliling dorg buat kan..
Macam kita2 juga..
dr btatih2 xtau apa smpai dh tau sgala..post status..post gmbr..uplod itu uplod ini..
like org..poke..komen..ah!smua xpayah diajar smua dh reti wat sdiri..
dan tau2 kwn2 kita dlm list fb smakin btambah..
Kenal xkenal gasaklah..sm ada dorg yg add..atau korang yg aprove request org 2 org ini..


Apapun sy bukan nk cerita psl 2..
ni haa..psl karenah2 manusia dlm fb ni..macam2..
Sy faham,fb sgt penting sgt dlm hdup kita..sy pcaya 99% antara kita smua kalo online,benda ptama kita login atau terkam dulu adalah facebook..Yelah,benda pcuma tp mcm2 bleh buat..cari kawan baru..kawan lama..cari awek lama,cari balak baru..jual itu jual ini..iklan itu iklan ini..maen game itu game ini..smua kita dapat scara pcuma.Best kan?


Smua org create fb utk pelbagai tujuan..
ada yg berniaga..ada yg saja2 suke buat sbb xmau dilihat ketinggalan zaman..mcm sy sebut kt ataslah..
Org2 mcm sy plak,lebih kepada nk santai2 dgn kawan2..nk kongsi macam2 dgn geng2 kita xkiralah status or gmbr..dr fb gak sy bleh tahu aktiviti2 kwn2..nk harap call/sms..haram.Melainkan ada hal yg penting sgt..hehe..


Panjang pulak mukadimah sy..
Ok2..Fb kita,kita punya..xkan ahmad albab plak yg punya..
bila dah nama hak kita..maka suka hati kita lah nk post apa..dan nk post banyak mana..
Soalnya skrg wujud golongan yg spt kurang sng melihat rakan2 dorg post status itu ini kt fb..post plak selang sminit skali..Lalu dia bengang..kemudian mula menyindir kat status dorg plak.Selalu yg sy bc berbunyik mcm ni :


"naik muntah aku bc status tah pape budak 2..status syok sdiri.Xde keje ke ape..lapar/ngantuk pon nk citer kat org..dahla update status sminit sekali!"


Di wall sy sdiri..
xdinafikan sy memiliki bberapa friends yg suka post status scara kerap..
kadang2 seminit skali dan antara contoh status dorg :


"bosan..kwn xde nk sembang."
"alamak!nk hujan..syiokk nyer nk titon.."
"walawei..jem teruk dpn umah aku..de excident"


Xsmpai 5 minit, 5 atau 6 bijik status dia bleh post..maka bderet2 laa update dia 2 kt home sy..dan sy akui status2 yg org2 mcm ni post xde pengisian pon.Tapi bg sy..ikut suka dia lah nk update apa pun..kalo sy tejumpa status2 atau post2 mcm ni.Sy layan je..Sy bc kdg2 sy senyum.Kalo sy suke,sy like..kalo xsuke sy ignore je.Susah ke??kenapa perlu marah2 kt dorg yg hapdate status sminit skali 2?


Kemon bebeh..Kita ada pilihan k!
Banyak sgt pilihan facebook bagi..dr kita duk marah2 dia post status acap2 kali..pastu post plak benda2 xpenting,baik kita remove jer dia..xpon kalo benci sgt..block je..kalo hati masih syg nk remove tp dlm ms yg sm jelik dgt update2 dr dia.Kita HIDE jer sgala activity2 dr dia..Susah ke??


Sy bukan nk backing golongan2 yg xde keje n suke hapdate benda xbefaedah selang sminit 2.Sy sdiri tidak berada dlm kelompok itu.Teman2 yg kenal sy di fb mgkin tahu sy bukan jenis yg suka post benda2 yg berlaku dlm hdup sy.Status sy kadang2 lebih kpd pkongsian umum..kadang ada juga berbentuk keinsafan dan keagamaan..Ada juga sesekali sy bbicara perihal diri sdiri tp tidak sekerap org lain..Mgkin kalau ada cerita best yg berlaku sekeling sy barulah sy akn update.Kalo xde maka sy akn menulis psl umum jer.Tp sy benar2 xkisah kalo friendlist sy nk post atau update sbrang status selang sminit.Bg sy,buatlah apa shj..asal anda bahagia!Lagipun itu hak anda..siapa kita nk halang atau marah2 kt dorg?


Mgkin kita rs status2 dorg kdg2 langsung xde pengisian ilmu.Yelah,selang sminit post pasal demam..kucing mati..ngantuk tahap gaban..hujan nk turun.anak sakit.Itu dr mata kita yg mrasakan status2 dorg "nothing"..Tp bg tukang2 post 2 mgkin dia pon sj2 nk post.Lagipun bkn dia atau kita kena bayar pon utk sbrang status atau update2 yg dorg post...pcuma beb.Kalau bbayar pon xde mslh jgk sbb dorg yg kena bayar..bukan kita pon..Huhu.


Pernah bberapa kali sy terbaca kwn sy post mcm nie :
"..dari dok luah perasaan kt wall..elok laa luah kat Tuhan..bla..bla..bla"


Post ni dia tuju kat mmber2 dia yg suke hapdate psl kekecewaan laa kt fb..pasal kesakitan dan kepedihan hati.Post bajet baik itu mmg baik dan mmg betul pon.Tp yg Xbetul,bila dia tulis mcm 2..seolah2 kita perlu berdoa smata2,tanpa perlu usaha..


Doa pada Allah slps bsolat dah jd satu kewajipan..Masa itu kita minta macam2..Masa itu juga kita luah mcm2 kat Tuhan.Psl kecewa,psl derita,pasal sakit dan perit..ah!macam2.Tp pd sy kalau kita nk luah kt fb pon xde salahnya.Dr sudut positif,sy melihat apabila kita update kita sdg sakit,menderita atau kcewa..kawan2 smua pakat datang mmberi sokongan moral.Macam2 komen kita bleh baca..kita pon jd smangat smula nk teruskan hdup.

Eh!!ni apahal plak nih!!hahaha..saje jer..sbb xde gmbr kan..so selitla iklan
skuter ni kejap..mesti bosan org baca panjang2..so rehatkan mata dgn memandangskuter ini ye..skuter adik ni..tumpang posing jap..huah3x

Satu lg contoh,baru2 ini sy melihat seorang rakan fb update psl ank lelaki dia yg dh sebulan terlantar kat wad krn pnyakit misteri.Lalu hampir stiap hr sy membaca status2 sedih dia kat fb..Masa itulah datang sorg hamba Allah copy ayat td kat dia "dr luah kt fb elok akak luah pada Allah..aduhai..Hmm..Dia xtau slps rakan sy 2 post status2 psl sakit pd ank dia kt facebook,bderet hamba2 Allah datang nk bg bantuan.Ada sorg tukang komen 2 siap mncadangkan rakan sy 2 mghantar ank dia berubat dgn seorang pakar prubatan terkenal.Sy bukan nk bgtau kuasa facebook mngalahkan kuasa Allah,tp tidak kah si polan td nmpak,bahawa kdg2 Allah juga mnjadikan fb sbagai perantara dlm mmberi bantuan kepada hamba2Nya?jgn skadar melihat apabila org luah perasaan kt fb,org 2 hanyalah mncari publisti,tidak tahu bdoa pada Allah dsbgainya..Aduh,jgnlah sebok nk cari salah org je.Hingga org nmpak kita pon spt bajet baik..


"sedihnyer..kuceng sakit..dh 2hr xmau makan"
See?status 2 nmpak mcm tah pape..Org pon sebok mmbebel,benda mcm 2 pon ko nk bgtau org ke?
Lor!salah ke budak 2 update psl kucing dia sakit?Kadang2,bila dia tulis mcm 2.kwn2 dia pon komen macam2..ada yg cadangkan bwk jumpa doktor hewan.Ada yg tanya punca sakit.Lps tahu punca kuceng dia sakit,ada kwn2 bgtau nama2 ubat yg boleh dbeli..So dgn kita2 yg xde kaitan dgn kuceng dia pon dpt info jugak..


"Laparnya.."
Simple gler status.Itupon nk bgtau org ke?dh lapar pegilah makan..
Lor!salah ke dia ckp dia lapar??bg aku xsalah..dia nk bgtau kwn2 dia tgh lapar.Untung2 ada yg komen ajak dia lunch/dinner or whatever.Dr status 2 jg ada kwn2 yg suggest makanan itu,makanan.Restoran itu restoran ini.Dgn kita2 yg tgh kenyang pon rs nk pergi cuba skali makanan2 itu...


Demikianlah pendapat sy tentang manusia2 yg suke hapdate status selang seminit nih.Mcm sy cakap,biar jelah dorg dgn dunia dorg.Asal dorg xpost benda2 pelik,berbaur negatif dan lucah serta tidak mngganggu kstabilan politik,ekonomi dan rumahtangga org lain.Asal juga mereka gembira dan bahagia,jd xperlulah kita bising2.Sy dh bgtau dgn pjg lebar td pilihan2 yg fb bg pd kita andai kita tetap tidak senang atau tidak selesa dgn karenah2 manusia jenis ini..Hide,remove,atau Block teruss..Habis citer..


Kt fb ni xsmestinya 24jam kita nk hadap post2 tentang ilmu shj.Org dlm ni ada mcm2..xsmua org guna utk salurkan hal2 berkaitan ilmu,keagamaan dan seumpamanya.Setengah2 org lebih suka cerita psl aktiviti diri sdiri je.Jd kalau nk bc update2 psl ilmu smata2,eloklah add org2 yg suka post benda2 2 aje.Sekali lg nk bgtau,kita dberi pilihan ok!


Apapun,
sy xdelah sokong sgala bentuk status..
ada jugak yg sy jelik k..
Stakat post psl kucing kena malaria..lapar tahap naga..ngantuk tahap baboon..
atau update psl lokasi smasa mcm now kt penjara pudu dgn awek..baru pas mamam kt kfc..
sy kira post2 mcm 2 xpe lagi..
Tp kalo sy tsempak dgn manusia yg post status selang sminit skali psl jantan..
pasal betina..pasal pape lah yg mengaibkn diri mereka dan spesis2 mreka serta menjatuhkan maruah keluarga dan ibubapa..(biasa post2 mcm ni dmiliki oleh jembalang2 xsedar diri.Masih bsekolah tp gatal nk berlaki)..memang sy xhide..xremove or block..tp sy maki hamun teros..


Salam!


Monday, 28 May 2012

Ladang Anggur Tasik Beris

Walopon dh dkt 2tahun sy kt Kedah..
Tp smlm first tyme sy pijak Sik..Biasalah 2 kan..Sy ni jenis kalo xde keje kt ssatu tempat 2,susah cket sy nk tempat 2.Tp smalam sy turun Sik sbb diundang oleh mmber satu universiti dulu,si Wahida ke Majlis kawen dia.Dari sg.petani ke Sik xdelah jauh sgt.Dalam 45 minit jer pon.Macam pegi alor setar jugak.Alhamdulillah,senang nk smpai ke lokasi mjlis ( (Kg.Namek Tua) wlopon tanpa peta.Member kt sbelah sebok dok gelak dgn nama kg.Namek..Xabis2 ckp 2 planet dragon ball..sy senyum je buat2 paham.Maaflah sy bkn peminat dragon ball.huhu...


org kuning aku pon sebok nk kuning jugak..wakaka.


Alhamdulillah,lepas abis mkn kenduri..
sy minta kebenaran utk pulang.Pengantin baru dh gerak utk kejar outdoor photography.
Kat ladang anggur katanya..So masa nk balik,ayah pengantin mncadangkan saya dan mmber sy singgah ke ladang anggur 2..xjauh dh kata dia.So alang2 dh smpai Sik,sy dan member pon gerak ke sana..


Memula pijak tempat 2 sy rasa mcm pegi Cameron Highlands plak.Sejuk dan dingin tempatnya.Bezanya kt sini xde ladang teh..tapi anggur.Hehe..Sy dan kwn dh xsabar nk petik buah anggur nih..hehe..Kat bawah ni adalah bbrapa keping gmbr smpat sy snap mggunakan kamera cap lutut.Maaflah kalo gmbr kurang mmuaskn ye!


Welcome!welcome!

nice kan?

Kopem datang lagi lepas nih!


Memang best kawasan ni..Tasek dia sgt2 cantik..view pon memukau pandangan gitu..
Nak jadi citer..sy tersempak dgn Wahida dan suami dia lg bserta jurugambar mereka.Bukan maen dorg posing utk outdoor.Lalu smpat la sy menyemak kt situ skejap smbil snap gmbr sekeping dua..


Wahida dan pasangan tgh posing..huhu


Tanpa mnganggu dorg lebih lama..
sy dan kwn gerak ke kwsn tanaman anggur..Nak masuk sana dkenakan bayaran.RM4 utk dewasa..Kanak2 RM2.Memula masuk sn sy xnampak lagi anggur2 yg dh masak.Tp bila kita masuk lebih dalam,br lah kelihatan kawasan anggur2 yg dh ranum.Wlopon dlarang memetik,sy petik jugak..Hahaha.Alahai,petik seketul dua bukan bleh bankrap pon tokey ladang.Lagipun kami bayar.hehe..jgn maree..


Kt bawah ni ada sorg budak degil.Wlopon dpn mata dia trang2 dh tbentang papan larangan jangan memetik buah..tp dia tetap petik jugak.Sgt degil!Lgsg xpeduli CCTV yg terpasang..haha!tgkap dia!


Ciss..papan larangan tidak diendah sama skali!

WAH!!bukan stakat petik..makan teros kat situ!hebat..hahahha!

Dia terus memetik wlopon aksinya dirakam CCTV!

Seee??belom brenti memetik..memang nk mati budak nih.haha

Sepe xgeram nak petik btol x?????

Kalo pkeja ladang xde..kopem abis smua dia petik!!!!


Agaknye ni jer kot kwsn best dan mnarik kat Sik sehinggakan smlm lebih 10 pasangan pengantin memilih utk buat outdoor kt ladang itu termasuk kawan sy Wahida itu.Tp mmg berbaloi la wt photoshoot kat sini sbb kat ladang ni mmg banyak ruang2 mnarik utk brgambar.


Nih pon antara 10 pasangan yg dtg buat outdoor kat cni petang smlm!


pengantin mmg manfaatkan kawasan2 menarik mcm ni utk brgambar!

rs nak alas bawak tikar bantal tdo sni jer nanti...


Kalau dh nama pon ladang anggur,maka cafe kecil yg ada kt cni pon mnjual makanan dan minuman berasaskan anggur.Sy paling suke popia anggur dan jus anggur segar.Memang anggur fresh dr ladang kata org.Xjauh dr cafe,terdapat satu kedai souviner yg jual macam2 cenderahati bertemakan anggur,buah anggur segar dan   kordial anggur.So,korang yg datang cni bleh la bawa pulang barang2 yg terjual kat cni utk kawan2 atau sahabat handai.


boleh pilih nak pepel ke green..hehe..freshhh okeh!!



Hah grape curry puff pon ada...Popia dia mmg terbaekk!

Ni antara yg dijual kat kedai souvinir yg ada kat ladang 2..Beli2..


Ok..2 la sedikit sbanyak review aku psl Ladang anggur yg terletak kat Sik nih.Mmg rs nk datang lagi lepas ni tp lepas ni nk bawak family sy plak speseli ayah sy sbb dia mmg peminat tegar buah anggur.Huhu..


Salamm!


Thursday, 17 May 2012

Jodoh : Jgn kecoh..Jgn gopoh..Jgn gadoh2..

"..Satu ketika dulu sy target nk kawen umur 30..
skrg baru bberapa bulan sy mlangkah ke usia 27..
justeru mngapa anda kecoh2??
knapa kena kecoh dan kalut tentang jodoh?
kenapa doh?..(ciss nk jugak letak "doh")
ahahaha.."


Hari itu pasti tiba..


Salam..
lewa ini sy sering diajukan bilakah mahu mendirikan rumahtangga..sy sambut soalan dgn senyuman..kerja Tuhan..tanyalah Allah..Dia punya jawapan..Dia lebih tahu bilakah tarikh sebenar sy akan dsatukan dgn psgn..


Bila sy jawab mcm 2..
masih ada yg bertanya dan terus bertanya..
pernah sy rs rimas skali..sampailah sy lali..lalu hr ini sy dh xlemas lagi dgn soalan2 bla lagi?bla lagi?bla lagi?sy sedar..ramai kwn2 sy sudah pun mendirikan rumahtangga,malah teman2 seangkatan sy ada yg sudah memiliki 3 org cahaya mata..


Ma sy ckp..
umur skrg adalah ms terbaik sy mendirikan masjid dgn pasangan..
nenek sy pon ckp benda sm..xelok bkawan lama2.Saya akui,slain teman2 dan sedara mara..kluarga juga sdg memujuk sy utk menamatkan zaman bujang pd tahun ini juga.Memang,prancangan itu ada.Cuma sering ditangguh2kan.Antara faktornya,sy belum bsedia..fizikal dan mental..
Prasaan kurang bsedia itu sbenarnya dtanamkan oleh Allah dlm diri sy krn seru sy belum tiba..katakan Allah menetapkan tarikh pernikahan sy lusa,pasti rs xbsedia ini akn dicabutNya serta-merta.Percayalah,ketidaksediaan ini bukanlah sy yg tanam sdiri..bukan sy buat2..


Akad nikah mmg sng..
buat majlis kawen pon sng..jemput org,buat makan2..
tapi tanggungjawab?bukankah itu memerlukan kekuatan fizikal mental serta bberapa lagi aspek lain
utk mggalasnya?
sy mmerlukan sdikit waktu lagi sblm benar2 bsedia utk bgelar seorg isteri..
sy mahukan yg terbaik dlm perkahwinan..itu sahaja..Xguna kalau pasangan kita jer bsedia sdgkn kita masih samar-samar.Kalau salah seorg dr pasangan belum bsedia,kita belum "cukup" syarat utk mlangkah ke dunia berdua.Justeru,kedua2 harus bersedia!


Mcm xkena jer gmbr nih.Lantaklah,asal pasal jodoh.wakkaka!


Adik sy Firdaus mendahului sy apabila menamatkn zmn bujangnya tahun lalu..
sy sdikit pun tidak terkesan krn mnganggap jodohnya sudah smpai..dan seandainya adik2 sy yg lain mahu berbuat perkara yg sm,sy akn menyokong dgn syarat mereka telah bersedia..
bukan lepas bernikah nanti sebok nak menyusahkan org laen pula..jgn sekali jadi begitu..Ada psgn sy temui,lepas bernikah masih mgharapkan ibu bapa utk belanja dapur..masih meminta2 beras dr kluarga..ada pula sy temui,psgn suami isteri yg sbnrnya masih belum meninggalkan kehidupan bujangnya apabila masih bsikap spt org bujang wlopon dah ada suami/isteri..inilah yg sy katakan sbg tiada psediaan yg utuh utk menuju ke alam rumahtangga..


Benar,kata org lepas bernikah rzeki smakin melimpah ruah..
sy percaya kata2 itu..namun ini bkn berkaitan rzeki semata2..kadang2 rzeki dah mncukupi namun ada perkara2 lain pula yg jd masalah besar org2 dah bernikah..
Ada suami isteri yg sbenrnya belum bsedia dgn kehidupan rumahtangga,namun krn "gatal" juga nak bernikah,atau krn didesak keluarga..rumahtangga yg dbina hancur bkecai..Jd bla org bcakap tentang soal "belum bsedia",maka ia bukan soal ekonomi smata2.Boleh jd org 2 belom bsedia dr segi emosi dan jasmani,boleh jd juga belum bsedia mcari pasangan yg menepati kriteria idaman hati..ah!macam2..


Wanita mana ddunia ini yg xmahu bergelar isteri..xmahu bgelar ibu..
smua wanita begitu teringin utk mrasai detik2 indah bsatu dgn psgn scara sah..
smua wanita begitu teringin utk mrasai detik2 indah mengandung,bsalin dan mmbesarkan anak2 dgn penuh kecintaan..saya juga stiap hr dibayangi moment2 begitu (gatal sungguh)
hahaha..smoga ia mnjadi kenyataan satu hr nanti..spt sy katakan td,sgalanya hanya akn berlaku jika kita benar2 sudah bsedia..krn sgalanya perlukan prancangan yg rapi..Apakan daya,sehingga saat ini,sy rasa sy masih "kekurangan" ssuatu lagi.Smoga Allah cepat2 buang perasaan ini dr hati sy..:)


Berbalik kepada target kawen umur 30..
itulah angan2 sy semasa menginjak ke usia 20..sy xmau gopoh2..
barangkali krn sy dikelilingi oleh spupu2 yg kawen lambat..maka sy pon terdidik bahawa jodoh itu xperlulah kalut2 sgt..xperlu tgopoh2..banyak lagi perkara yg sy harus utamakan..
Pun begitu,andai ditakdirkan sy btemu jdoh sblm usia 30..sy terima dgn lapang dada..dgn redha..
Allah maha tahu apa yg terbaek utk sy..dan pastinya sy mgharapkan juga doa2 dr keluarga dan teman2 tercinta..Doa yg terbaek utk sy ye!spt mana sy mndoakan kalian smua..

Friday, 4 May 2012

Grafik kah itu?

::Jangan kotorkan keunikan dunia grafik::


Salam..
lama sy xupdate sesuatu kt cni..hr ni rs nk menulis pulak..bz sgt lately..lagipun xde benda nk story mori disini..ok..hr ni sy nk tulis pasal rekaan grafik ato dlm bhs mat salleh dsebut,graphic design..


Amboi..
sy tau sy xlayak utk mngajak org bbincang psl ni..
sape sy?bground grafik xde..pngetahuan grafik sbesar jari cuma..
Dulu ms di universiti sy pelajar animasi..malangnye krn mls2..sy xgunakn sepenuhnya ruang dan peluang utk belajar dgn baik..sy jijik nk sebut brulang kali rs mnyesal..sbb 2 smua dh xguna..


Baek sy fikir apa yg sy nk buat lepas abis blajar..
Mujurlah kte amik course animasi dulu,sy turut ddedahkan dgn bberapa software utk edit2 gmbr n create2 design mcm adobe Ilustrator,in design dan photoshop..
Dgn pngetahuan yg cetek psl ni,sy mintak kerja dbeberapa buah syarikat printing/percetakan..Nah kat cnilah bermula kisah sy dan dunia grafik..yg sy xrancang sm skali..mula2 sy timba pngalaman di Smart Solution Kubang Kerian,Kelantan.Lama juga sy jd graphic designer kt situ..kalo sy tgk balik design2 sy (ms keje kt situ..dan ms study dulu..sy rs nk muntah.hahaha!)Sumpah!


Lepas hampir stahun keje kt situ..sy mncuba nasib mohon graphic designer kt Sharkprint cawangan Kota Bharu pula..rs hebat jer keje situ.Serius sy xsangka sy lepas temuduga..Tp kat situ pon xlama..Ats bberapa sbb xdapat dielakkan..sy berhenti kerja!Tp pngalaman slama keje kt situ begitu mematangkan sy..


Eh sbnrnya nk citer psl graphic ke psl saya nih..eh2..
Ok2..org kata smakin lama kite dlm bidang ni..makin banyak ilmu dan pngalamn kite prolehi..kalo kite rajin,insyaallah design2 kite akn mnjadi lebih mantap,profesional..bukan kekampungan lagi..


Kenapa bukak DS Advertising?tanya sorg kwn sy disuatu senja..
Tak takut ke bersaing dgn begitu bnyk syarikat2 printing,syarikat2 pengiklanan dan seumpamanya,yg muncul bak cendawan tumbuh lepas hujan?tanya dia lagi..Ah,bkn dia sorg..ramai tanya benda sama!


Sy jwb..
mmg banyak psaingan..di kedah jer entah brapa ratus riban kedai2 printing yg mnyediakn servis2 rekaan grafik dan percetakan..itu belum campur lg individu2 persendirian yg mnawarkn khdmat scara part time dirumah..tapi brapa kerat yg betul2 berjaya sbg syarikat grafik/pereka grafik??
Sy bukan nak riak,cuma insyaallah,dgn sdikit ilmu yg sy ada..sy nk berikan servis yg terbaik utk planggan2 sy..baik dr segi design dan kualiti print.


Ramai org blumba2 bukak kedai design..hanya krn mereka tahu bidang ini mmberi keuntungan yg besar (kalau kena cara dan pandai berniaga!)..hakikatnya rata2 mereka zero tentang grafik!lalu terhasil lah kerja2 berbentuk sampah..


Saya sedih!
sgt2 sedih apabila melihat kad nama dan kad kahwin (contoh),direka sesuka hati.Typo tah kemana,warna ikut tok anjang dia nk letak apa..bcampur2..semua ke laut..sudahnya nm dan alamat pelanggan tenggelam..pelanggan yg buta design kdg2 iyekan ajer..berbaloi ke pelanggan keluarkan sejumlah dt utk mmbayar harga design yg spt sampah?tangkap muat??cincai?kesian!


Skali lg sy nk tegaskan bahawa bukan sy nk riak..nk bongkak atau berlagak..tidak..sy sdiri masih belajar dan xpernah berhenti belajar untuk memantapkan skill dlm bidang ini krn ketika sy buat keputusan utk bekecimpung dalam bidang ini,sy sudah tanam satu misi utk memberi khdmat dan servis terbaik utk pelanggan!


Disini sy nk mengajak pecinta2 grafik supaya berjuang utk menaikkan martabat grafik ke tahap yg paling tinggi..jgn kita biarkan dunia grafik yg indah dkotori dgn kerja2 caca marba org yg buta design tp masih nk buat design!Mantapkan dulu skill,ilmu didada..barulah bg servis kepada org.Jangan fikir untung semata2..
Skrg wlopon student2 grafik di malaysia smakin ramai..dr fresh graduate smpai yg dh sepuluh taun grade tapi rata2 mereka sbnrnya kosong tentang bidang yg mreka belajar dulu.Tp ada antara mreka tetap brani nk jd grafik designer.Mungkin mereka fikir,pelanggan bukan tau apa.Design jer bodoh2,dh siap,cetak!Hmm..


Dulu sy ambik animasi kt universiti,tp lepas abis belajar sy xkerja dgn syarikat animasi..kenapa?sbb sy sedar diri.Hahaha!sy tahu kemampuan sy sjauh mana dan sy xmau rosakkan keindahan dunia animasi.Lalu undur diri biarpun pernah ada kawan nk bg modal utk sy belajar smula animasi dan buat animasi utk dia..Tidak.Itu jwb sy..apapun sy xpernah mnyesal belajar animasi satu ms dulu..tidak pernah.


Cuma sy melihat dunia sy lebih kpd grafik..Lalu lepas blajar,sy bukak balik bberapa perisian dan belajar sdiri.Kadang air mata sy bergenang krn mnyesali pluang blajar dulu sy sia2 kn.Sekarang spt org bodoh,terkedek2 belajar sdiri.Alhamdulillah,hr ni sy sedikit demi sdikit bejaya memperbaiki kelemahan2 design sy.Design2 lalu,yg sy nmpak lebih teruk dr smpah,xpernah sy buang.Dari design bruk itu lah sy belajar mmperkasakn lagi skill yg ada.Hari ini pon sy masih belajar sdiri.Tak pernah berhenti krn sy tau terlalu banyak lagi benda sy harus perbaiki..


Mungkin akn ada org mmpersoalkan kredibiliti sy apabila sy menulis psl ni..
sapa dahlia 2?hebat sgt ke dia?brapa kali dh mng anugerah graphic designer terbaik?br bukak satu kedai dah brani komplen mcm2..happtuihhh..(ini mungkin suara2 dr otai2 grafik cm AINUR MUSFIRAH..hahha..sy dh bersedia dimaki hamun oleh beliau atau sapa2 jer yg xpuas ht dgn penulisan sy)


Hmm nak tunggu sy hebat..sy mantap..baru boleh menulis dan komplen..
rasanya sangat2 xpatut..sy menulis bukan utk bercerita psl kehebatan diri..bukan nk hentam kerja org itu org ini..tidak..sy nak ajak pecinta2 grafik berjuang menaikkan mutu dan harga diri industri grafik yg smakin tercemar.Dibuatnya saya mati esk,xde sapa lg nk bersuara tentang hal ini.Yer,sy tahu taraf design sy pon masih ditahap kekampungan,spt sy ckp td sy pon masih sdg belajar mmperbaiki diri.Inipun salah satu cara sy utk memartabatkn lg dunia grafik..


Apapun,kdg2 kite xleh jugak letak kesalahan pd pereka2 grafik kalau mreka mghasilkan ssuatu yg berbentuk sampah.Boleh jd itu permintaan customer mreka!Ah..sejak bkecimpung dlm bidang ni..mcm2 pesen client sy jumpa..kdg cun2 kite design,alih2 yg kite reject jugak dia nk!mcm mn 2??ok2..kalo ikut pngalamn sy btemu dgn org mcm nih,sy akan mmberi khidmat nasihat la kat dorg nih (ciss cm kaunselor lak).


Kita tau client2 cm ni citarasa dia pelik sket.Sblm dorg pilih design yg ikot kpala tok anjang dia,dia dscuss dlu baik2 dgn dia.Bagitau dorg mngapa design ini xelok..yg itu lebih elok..Dia pasti akn bfikir balik sm ada nk teruskn idea "bernas" dorg atau guna idea "bodoh" kite.Kalo dorg bedegil jugak,apa lg kita nk kata..proceed jelah idea tok anjang dia...(pk2 balik kdg2 client pon bleh bikin industri grafik lingkup!)Xkan nk buat kelas jugak utk dorg?hmm.so kat sinilah pentingnya peranan pereka2 grafik.


Spt sy tulis td..wlopon negara mngalami kebanjiran graduan2 yg mngambil jurusan grafik,namun brapa kerat yg betul2 boleh dipanggil pelajar grafik?kita memang ketandusan pelajar2 yg benar2 kreatif dan inovatif..kita masih ketinggalan jauh dgn barat dalam mengahasilkan artwork2 yg bermutu dan berkualiti..


Sehingga kini sy masih mengintai pelajar2 grafik (Fresh graduate atau mreka2 yg dh lama kerja dlm bidang ini) utk bkerja dgn sy.Sy mmg sdg mncari calon2 berkelayakan skrg utk mengisi kekosongan jwtn itu di DS Advertising,namun harus sy akui,sy cerewet dlm pemilihan ini..Lalu calon2 yg layak belum sy temui sehingga skarang.Sukar sekali mncari preka grafik yg betul2 berkualiti pd hari ini.Itulah yg harus kita akui.


Apapun sy xnafikan kolej2 spt Limkokwing,Cosmopoint,dan beberapa lg berjaya melahirkan beberapa individu2 yg betul2 layak dipanggil budak grafik.Mungkin institusi2 pendidikan laen yg mnawarkan course grafik boleh mncontohi corak penyampaian dan pengajaran yg dilakukan di kolej2 yg saya sebutkan td.


Tak lupa kepada politeknik Johor bharu..sy dr dulu dgr politeknik ni mghasilkan ramai otai2 grafik dan sy harus akuinya skrg bila mn sy sering bertemu dgn manusia2 yg sgt kreatif dan mmpunyai idea2 yg luarbiasa.Bila ditanya dulunya mreka blajar dmana.Jawab mreka : Politeknik jb..smoga kredibiliti politeknik johor bharu dalam mlahirkan lebih ramai graduan2 grafik yg bermutu dpt dcontohi oleh kolej2 lain..


Pada yg terasa dgn tulisan sy.Jgnlah pendam2.Luahkan pendapat (kemarahan) anda dpn2 k..Kita boleh berbincang.Demi ms depan industri grafik yg smakin dtenggelami sampah sarap..kalau bukan kita yg nk selamatkan,siapa lagi??kalau kita xselamatkan,mungkin hlg terus industri ini dr bumi..

Wednesday, 11 April 2012

Si Cantik,Si Jelik..Tak pelik!

Bahagia itu bukan bgantung pd kcantikan rupa!

Selamat tengahari..
Syiok kan cuti umum hr ni..
bleh bgun lewat cket.Bg yg bkeluaga bleh teman suami/isteri n ank2 jejalan..
Bg org bujang cm sy,bleh bwk suami n ank2 bjalan dlm mimpi je.Wakaka!


Sy dh lama nk mnulis psl ssuatu,cuma xbkesempatan..
sy tau dh ramai org pernah sentuh tentang isu ni,tp sy nk sentuh jugak hr ni!hehe..
hr ni rsnya ms yg terbaik utk sy kupas (ceh,cm rancangan Nona plak yer)


Pernah x korang,
bila nmpak balak nsem jln dgn awek cun kn,tetiba terdetik dlm ht korang trutama perempuan :
"ciss nih xleh jadi,cane awek cm makhluk asing pon leh tekel balak setampan itu!"
atau,
"nk pulak balak nsem 2 kat pempuan buruk cenggitu kn?"
atau,
"mcm dh xde org lain je nk dbuat awek/bini.Padahal die nsem,cariler yg sedap dipandang cket!"


Ok bg yg lelaki plak,bila tgk awek cun gle bebeh bkepit dgn balak muke pecah umah.Penah x korg
terlintas fkir cmnih :
"Aku yg nsem ada,yg muke cm malaun jugak ko pilih yer?"
atau,
"awek ni mmg cantik tp bute.Jantan sengkek cm 2 jgk dia nk"


Ok2,tu antara bberapa contoh ayat la kn.So tepuk dada tanya selera..
pernah ke x??
Ok,bg diri sy,scara jujur sy ngaku,sy PERNAH!
Ia kerap berlaku ketika sy masih mentah,belum matang berfikir..
Sy geleng kepala bila tgk ada org nsem/cun naek pelamin dgn psngan yg selekeh,xde rupa,kalo ada pon
rupa yg xsberapa..Lalu lepas balik dr kenduri,sy bgtau plak mak sy,
"Ma,buruk betul suami si @!@% kn ma?"
"Ma,tua betul bini si #$@&*^ kn ma?"


Kejam kn?
Ok,biasalah sy belum matang lg wktu 2..fikir nk elok jer..Yg buruk2 tolak tepi..
Hm,bila dh besar panjang,kita akn mengalami bnyk sgt perkara@pngalaman yg bakal mrubah cara kita berfikir..


Dulu mngapa sy berfikir begitu?mngapa sy slalu rs org nsem patut kawen dgn org cantik,org cantik xpatut kawen dgn org jelik,tua dan sengkek?
Mengapa?
Kerana sy berasa ada keseimbangan dr situ.Cantik bertemu cantik barulah adil.Singkat betul pemikiran diwaktu itu.Katakan smua org berfikir mcm sy,maka tersisihla mereka yg lahir tanpa kecantikan fizikal!


Itulah kita,
slalu meletakkan kecantikkan hanya pada rupa,
kita lupa,kita xsedar cantik itu luas maknanya..cantik hati,cantik sikap,cantik perbuatan..
kadang org xdkurniakan kecantikan pd wajah,tp hatinya sgt jernih,sgt bersih..
Org yg cantik belum tentu memiliki hati yg mulia.Namun kalau ksemua kecantikan ada pd dia,
Alhamdulillah,hmpir lengkap pekej dia..


Tp manusia xde yg sempurna ok..
Mungkin ada juga kekurangan dr segi lain yg Tuhan bg pd dia..kita xtahu..
Kalau x,xtimbul plak isu artis2 cantik bercerai..
kite slalu memuja artis.Mereka cantik,kite rs mreka perfect sgt..kalau artis ni kawen pasti bahagia..
pasti dikasihi suami atau isteri dia..laki/bini dia xcari lain sbb dia cantik..(mcm2 kite rs)
tup2 bila esk dia ttiba bercerai..ternganga kite..
Memang skrg bnyk sgt kes2 artis cantik/tampan bercerai berai,
maka pemikiran kita akn berubah..
Oh!cantik xmenjamin kebahagiaan..tidak sm sekali..
Rupanya bkn kecantikan fizikal yg perlu dititikberat smata2,
adalagi yg lebih penting..apa dia?
jwb sendiri..


Xpayah crita psl artis,mari kita bcakap dlm lingkungan kite2 aje..
Kebahagiaan pd sy adalah kselesaan,kserasian yg ada antara kita dan psngn..
bila serasi,bila selesa,mmg smakin jauh kita dan dia boleh pergi..
krn perkara2 inilah yg dituntut dlm mencari kebahagiaan hdup bersama..
bukan cantik fizikal smata2..
biarlah org nk bcerita buruk2 pon psl psgn kita,hodoh ke,tua ke,
yg penting kite selesa dan bahagia dgn dia..


Org lain xmungkin tahu dan faham tentang psgn kita,
yg mreka tau,bila hodoh,bila terlampau brumur,bila sengkek,
maka dia xlayak jd psgn kita..terus bt andaian bukan2..
Sedangkan kita dan psgn bukan main hdup bahagia..
kelebihan psgn adakalanya kita jer yg boleh rs,boleh tahu...
Justeru,berhentilah kita menilai org dr luaran!


Satu ketika dulu pernah terjadi dlm hdup sy,
apabila sahabat sy yg terkenal dgn ksantunan dan kecantikan 
rupa paras nk berkahwin dgn sorg askar yg hitam legam..
ketika org mentertawakan pilihan dia,
dia tetap teguh dgn pendirian dia..


Walopon bakal suaminya itu
tiada kelebihan fizikal (hitam dan keding),dia tetap yakin psgn yg dia pilih itu
tetap ada kelebihan tsendiri yg xmungkin ada pd lelaki lain..
Dia xkisah pd pndgn manusia lain,krn dia yg bakal berkahwin,
bukan org lain..
Alhamdulillah,
4 tahun berlalu,kini dia smakin bahagia dgn 2 org cahaya mata yg sgt comel,
sbg sahabat karibnya,sy dpt melihat yg dia sm skali tidak menyesal dgn pilihan dia dulu..


Suaminya (menurut dia),biarpun tidak nsem,tp sgt penyabar..sentiasa beralah..penyayang!
Ya,begitulah yg sy amati...
Sy bg satu lg contoh kes,
yg ni kerap sgt berlaku dikalangan teman2 sy.Bila mn mreka btemu jdoh dgn lelaki lebih brumur,ada 2 layak dgelar datuk!Masyarakat mula pandang serong,spt tidak ada org muda pula..
org tua juga ank2 dara 2 pilih wat laki!(ulas masyarakat)
Dlm fikiran org,bila tua terus xbguna,terus dlabel gatal..
utk ank dara 2 pula,terus dilabel bodoh dan gile harta..
sbb 2 xsegan silu amik org tua sbg psgn hdup..


Hmm,
sedara sedari!
spt sy bgtau td..kebahagiaan org,org je yg bleh rs..
kita xada ditempat dia..kite xdduk ditempat dia..
bleh jadi lelaki tua itu lebih baik dr org2 muda dan nsem, yg masyarakat
banggakan..
Boleh jd org tua yg dilabel gatal itu jauh lebih penyayang dr ank2 muda
yg kita rs lebih ssuai bergandingan dgn ank dara..
Kite xtahu,
sbb yg merasa,yg bercinta dan yg berkahwin adalah mereka..bukan kita.


Sy ulang skali lagi,
kelebihan psgn adakalanya kita jer yg boleh rs,boleh tahu...
Berhenti menilai membabi buta..
Kesimpulannya,
Ubahla cara kita berfikir sebelum terlambat,
atau sebelum kena kt batang hdung sndiri..
Pong-pang pon-pang duk jaja keburukan psgn org,
tup2 dia pon dpt yg lebih kurang buruk..ms 2 mesti dia rs nk bgtau
satu dunia,yg psgn dia yg buruk rupa itu ada keistimewaan lain yg org xtau..
Hahaha..


Salam!


Saturday, 7 April 2012

DS Advertising..terus melangkah.

Alhamdulillah,
pada usia 27tahun sy ada bisnes sdiri..
sungguh sy xjangka sm sekali..smuanya berlaku skelip mata..
kerana dr kecil sy xminat berniaga
sy xsuke benda2 yg bkaitan kira mngira,
sgt xsuke..sy xseperti mak sy dan kaum krabatnye 
yg terkenal dgn "otak bisnes"..
sy xpernah tefikir darah bisnes yg ada dlm tubuhnya
akn mengalir ke dlm tubuh sy..
Tapi Tuhan lebih tau apa yg terbaik utk kita..utk sy..
jd kite kena terima,kite kena redha pd ketentuanNya
pasti ada ssuatu kebaikan ingin dberi Tuhan pd kita
di atas percaturan ini..Pasti...

Sy mengumpul pengalaman selama lebih 2tahun sbg graphic designer,
plbagai pristiwa pahit manis lalui spjg mnjadi preka grafik di beberapa
buah syarikat printing..

Wlopon di Universiti dulu sy yg paling malas2..kurang bjaya nk
dbanding kwn2 skelas,tp alhamdulillah..budaya itu tidak terbawa2 
sehingga abis belajar..
Mungkin didorong oleh faktor umur makin meningkat,
lalu fikiran btambah matang,maka sy mula bfikir tentang ms depan..
Alhamdulillah,Tuhan bg sy ksedaran..syukur!

Adik bradik brjaya dgn karier mereka sdiri..
kakak sy pgawai JKM,adik sy 2 org memilih profesion guru,sorg jururawat,
sorg lagi insyaallah bakal menamatkn pengajian dlm bidang prubatan 
xlama lg..ringkas crita smua brkhidmat dgn sektor kerajaan..
Untuk sy pula..
Tuhan atur berlainan!

Berkat sokongan keluarga,disusuli pengalaman yg ditimba,
serta modal yg disalurkn pihak MARA dan hasil simpanan sdiri,
sy dan seorg sahabat karib,menubuhkan DS Advertising..(click situ ok!)
sebuah perusahaan design n print di taman universiti,sg petani,kedah.
Hampir 2tahun beroperasi DS kini mempunyai pelanggan tetap sendiri..
sy bsyukur..

terima kasih teman2 ats kata2 sokongan!


Kiranya berguna jugalah kepakaran xsberapa sy tentang ilmu 
design mendesign serta pngalaman sbg preka grafik ni..hehe..
sgalanya sy akn curahkan utk memantapkn lagi operasi DSA..

Minggu lepas sy lancarkan pula page DSA di facebook..
alhamdulillah,kawan2 mmberi sokongan dan kata2 pransang..
sy xkan lupa mereka..

"..pun begitu,xsmua org akn suka kita!
pcayalah..kita akn btemu juga dgn org yg mgkin iri hati pd
pncapaian kita..kdg sy rasa trguris berdepan dgn teman2 begini,
kadang sy rs ia ssuatu yg positif..
bila sy tahu ada yg xmahu mmberi sokongan,
maka sy ambil ia sbg satu dorongan utk menempa lebih byk
kejayaan.."

Prinsip sy xhdup dek puji,xmati dek keji..
Masa depan DS advertising kini ditangan sy..
sy akn berjuang habis-habisan utk menaikan nm DSA..
Moga satu hr nanti ia boleh mnjadi gergasi printing di kedah..
kemudian berkembang ke sluruh negara..
Percayalah,
asalkan kita mahu,kite rajin..
tidak ada apa yg mustahil didunia!

P/S :Pada yg belom LIKE,sile ke link ini..(fb DS Advertising) http://www.facebook.com/DSAdvertising2010..dapatkan 
promosi2 bermusim dr kami.
Design menarik,kualiti cantik,harga terbaik!