Saturday, 9 March 2013

Permata hati - Gong Chan + Yoo Rin


Entah hantu apa yg merasuk aku..
aku pon xtau.Tetau je 2 ekor hamster dah ada depan mata!
Haha!
Semua org tau aku bkn penggemar binatang peliharaan.
Jenis yg geli pd mnatang2 bebulu mcm kucing,tkus dll..Tp 2 lah manusia boleh berubah sekelip mata.
Dari tak suka boleh pula terjatuh cinta..

Ceritanya bulan lepas aku pergi rumah makcik kpd suami aku---Orgnya gila haiwan ternakan!
Rumahnya dh mcm zoo.Kiri kanan kucing2 berlari girang.Arnab juga banyak dlm reban.Tp bukan itu yg mnambat hati aku.Dlm satu bekas kecil,aku trpandang sekor hamster bbulu cantik.Sgt comel.Tak sangka pula aku berani pegang.Org lain smua geli nk amik dia,aku plak bleh belai2 si hamster milik ibu sedara suami itu.

Dari situlah aku terlintas nak mmbela hamster.
Aku rasa aku boleh jaga, aku rasa aku xkan geli pegang dia --- insyaallah.
Pada suami aku meminta dbelikan hamster.Hadiah hari jadi.Hehe.
Dia setuju.Tak lama selepas itu dia betul2 bawa aku ke sebuah kedai jual pets.haha.
Kelakar juga sbb ibubapa mertua aku pon ikot sama waktu tu.

Sportingya mak mertua pon join ke kedai pet ni.Hehe...
Disinilah kami membeli Gong Chan dan Yoo rin.Kedai baru dbuka.

Pilih punya pilih,seekor hamster spesis robinsky mnarik hati.RM12 seekor.
Lebih kecil dr makcik suami aku punya.Lebih cute.Jantan dia.
Aku taruk nama Gong Chan.(hero My Girl) 
Kah!Kah!Kah!

::Ini Gong Chan::
Gong Chan.Comel kan?????!!hahhaa..
Awak masuk blog tau hari ni.Wt muke comel sket!
Makanan Berkhasiat!
Shampoo + vitamin yg dicampur dalam mnuman.
Dah jumpa binatang,aku beli pula kelengkapan.
Dari bekas tempat tinggal hingga makanan + vitamin + shampoo.
smua aku beli sekali harung----Puas hati rasa!Lagaknya aku mcm masuk kedai kelengkapan bayi pula!
Suami turutkan sahaja.
Mama dan abah tsenyum cuma.
Menantu gila.Harap dia faham.Hahahaha..

Selepas mmbawa Gong chan pulang ke rumah
kami merasakan dia perlukan kawan utk bermesra dan ehem2..
dapatlah jugak aku cucu..wakaka..
Lalu aku dan suami bt keputusan beli seekor lagi.Pergilah kami ke kedai yg sama
slps beberapa minggu.

Spesis gongchan xde betina.Yg tinggal hanya jantan.Hampa.
Mana boleh buat anak jantan sama jantang.Kah3.
Lalu tokey kedai cadangkan beli spesi pearl white.Ada betina katanya.
Tp kami risau pebezaan spesis akn mjadikan mreka musuh pula.
Sama spesis pon bolehh gaduhh maa!---kata tokey 2 lagi.
Jadi aku dan suami beli je sekor hamster putih.Comel skali.Tp tidaklah secomel gong chan.
Bulunya putih.Mata bulat hitam!
Harap dpt menjadi teman gong chan.Harap dpt membiak scpt mgkin.
Harap!

saya malu ok..janganlah amik gmbar sy lagi!
kecikkan saya.hehe...
ishh diam2..org nk snap gmbr tu!
Masa tido.Jangan kacau lagi.
Krohhhhhh!krohhhhh!!!!!Hamster jenis ni tdo belah  siang.Malam bjaga!

Tapi lain pula jadinya.
Slps dbawa pulang dan tinggal sebumbum dgn gong chan.Ternyata mreka tidak
serasi bersama.Lebih kelakar.Si putih yg aku namakan Yoo Rin,tampak jinak tp ganas.
Stiap hari membuli Gong chan yg slalu ketakutan.Jantan apelah mcm tu kn..pengecut.

One day suami aku perasan,
Gong chan cedera teruk pada mata.Hatiku hiba melihat darah pd mata kirnya.
Sedih + Pilu.Airmata menitis.Sakitnya!
Nyata mereka tidak sesuai bsama lagi.Lalu kami nekad utk asingkn tempat tinggal mereka.
Gong chan kembali ceria.Yoo rin juga.

::Ini Yoo Rin::
Pe tengok2????
:)
Si putih yang jinak!
Sape lagi comel?sy ke gong chan??
saya ganas ok..tak suka "lelaki"
Yoo rin yang jinak tp suka buli gong chan.
Nama sy Yoo rin!
Haii everybodyyyyyy!!!

Begitula serba sket citer psl hamster2 aku ni.
Terima kasih pd suami sbb mlayan permintaan isterimu ini.hehe.
Lebih best suami juga --- walopon geli nk pegang makhluk kecik2 ni --- tetap rajin juga
mlayan gong chan dan yoo rin.
Cara dia mnjaga mngalahkn aku pula caringnya.Kih3..


Sunday, 3 February 2013

Gambar Pre Wedding : Boleh ke der??

Ada member msg tanya sy boleh ke bgmbr pre-wedding..Ceh.Dia ingt aku ustaz azhar idrus apa.Hakhak.Tp 2 lah.Lps sy post gmbr ala2 pre-wedd sy bbrapa bulan sblm nikah itu hari.Mmg ada lah kwn2 btanya perihal hukum bgmbr sblm kawen ato dsebut org putih kuning dan org biru sbg pre-wedding photography.

Haih.
Apa sbnrnya yg dmaksdkn dgn pic pre wedding ni?apa?karipap panas ke?ke kuaci?
adoh.Sy sbnrnya xtau budaya pre wedding ni mai dr negara mana.Mgkin brasal budaya mat salleh.
Konon2 dh nak kawen n dh nk tuka status dr bujang ke bdua,maka perlu bgambar dgn pasangan sbg kenangan terakhir sbg anak gadis/teruna.Konon.



Simple2 sudah laa..haha.
Org kita pon celup la style itu.Tmasuk sy.Hehehe.
Tp apa yg xbest.Bila cara org kafir bgmbr pon org islam celup skali.
Mksud sy,mat salleh peluk2 bagai..cium2..n wt pose yg xwajar dpelakukan sblm kawen..turut dtiru bulat2 oleh umat islam.Org kafir 2 lantak pi lah.Dorg tau apa psl hukum hakam islam.Huhu.Sy malas nk bg contoh gmbr2 pre wedding yg bg sy keterlaluan.Korg google la sdiri.Rasanya blambak yg posing mngalahkn org dh menikah.Hmm.Mereka nilah sbnrnya yg mengotorkan pre wedding.Padahal kalau jg aurat dan batas2 pgaulan,xmungkin ada org melarang.


Kenangan Terakhir kami sbg bujang lapok.Haha.
Alhamdulillah la,pic pre wedding sy masih lagi sopan.Takde pegang2.Cium2.Tiada bersentuhan atau jauh skali bpelukan.Saya masih waras.Ketika mmbuat keputusan nk buat pic pre wedd ni sy dh bbincang dgn psngn.Kami mahukan gambar yg sopan dan tidak keterlaluan.Kami anggap ini gmbr biasa-di ambil hanya utk suka2 bukan utk menunjuk2 jauh skali mengaibkn diri dan kluarga.Kami tahu,status tunang yg kami pegang ketika itu tidak mghalalkn apa2.Tidak sama sekali.No kompromi.:)

Sesambil tu layan entry ni boleh laa tengok2 bbrapa lagi gmbr2 pre wedding sy ni.Bukan nk bajet alim tp skadar memenuhi syarat dlm islam.Tidak mahu dilihat keterlaluan,tidak sopan dan spt cb halalkn pkara haram!Kalau anda2 smua dpt bgmbr simple mcm ni dh okay kut.:)


kalau ini dkatogorikan sbg islamic pre wedding.Boleh laa click sini utk tengok sample. :P
--->>SAVE THE DATE-Dahlia + Shahidi
Jadi sy mohon pada kawan2 yg bcadang nk wt pre wedding photograpy ni supaya mnjaga aurat,jaga tatatertib waktu bgmbr dgn pasangan.Bersederhana sudahlah.Tak perlu over cm org dh bernikah.Kalau dh mcm 2 bkn lagi pra wedding tp dh jd post wedding dh!Kang xpepasal kena kutuk cm gmbo Liyana Jasmay 2..bukan kita je.Tp dgn keluarga turut aib.

Memang kadang2 org ni ikot kehendak photographer je yg gemar mngarah itu dan ini.Kebanyakkan photographer hr ni mmg ikot sedap je amik gmbr dan kurang peka pd halal haram.Asal gmbr mreka nmpak cantik,maka mcm2 idea/adegan kurang sopan terhasil dari lens mreka.Hmm,bila kedua2 jahil maka lahirlah foto2 yg begitu jauh tpesong dr agama.Tp pilihan ditangan kita ok!Kita bayar mereka dan kita berhak berkata TAK NAK! skiranya dminta/dpaksa jurugambr utk bgmbr mlampaui batas!

Kalau kita rasa xmampu nk turut smua syarat2 2..maka elok JANGAN BUAT TERUS!
Itu lebih selamat.Selamat dr umpat keji.Sy kira gambar yg diambil dgn sopan dimana kedua2 pasangan memakai pakaian menutup aurat,bgambar tanpa bsentuhan,bpelukan atau bercium2 spt berlaku pd kebanyakan gmbr pre wedding umat islam hr ni-adalah masih boleh dterima dan dipertimbangkan.Hmm sblm sy menulis sehingga 2ribu page.Elok sy stop kat cni jer.Kalau nk bc lagi.Sila ikoti plak nukilan brader ni psl pre wedding ok!Just click sini Isu pre-wedding masa kini.

P/S : Pada yang tertanya2 sape photographer sy utk pic2 pre wedding ni.Boleh ke fb beliau terus ya.Click sini Mohamad Husaini Photography.Boleh deal harga dgn beliau.:)

Riview cikai - Filem Hansel & Gretel

Smoga cepat sembuh dear.
Smlm layan midnite movie dgn hubby kat amanjaya mall,sungai petani.Mulanya plan nk layan Juvana yg skg tgh meletup2 kat pawagam tp last minet kami tuka plan.Hubby mmg suke layan omputih so sy pon ikotkan je pemintaan beliau yg nk sgt layan filem holywood Hensel & Gretel.Maklumlah org baru pulih dr demam.So nk dia relaks2 je slps bberapa hr monyok je sbb dmam.

Di pawagam sekarang!
first tyme laa ni tayang suami kat blog.ahaksss..
Sejujurnya sy ni xbegitu menggemari sgt filem2 bkonsepkan fairy n tale ni.Tp bila dh terlayan mmg mcm org kene pukau.Tak bganjak dr tempat duduk smbil mulut duk mngunyah pop corn tanpa henti.Hehe.Begitulah hebatnya flem2 mat saleh ni.Dorg punya scene yg mnggunakn teknologi2 animasi bkomputer mmg mnampakkn filem2 fantasi mreka mnjadi sgt2 real n dasat mngalahkn realiti pula.haha!

enjoy midnite movie..auuummm..
Banyak scene dlm filem Hensel n Gretel ni mengingatkn sy pd filem2 Hary potter terutama babak2 ahli sihir dgn pnyapu serta babak magic2 dia yg lain.Filem ni mngisahkn dua bradik : Hensel n adik pempuan dia Gretel yg mmbesar tanpa ibu dan ayah.Parents dorg mati dbunuh pduduk kampung krn fitnah seorg ahli sihir yg kejam.Kdua2 bradik ini akhirnya mnjadi pemburu ahli sihir dan terkenal krn telah mmbunuh bpuluh2 ahli sihir sehinggalah ke ending cerita-Mereka bjaya bunuh ahli sihir yg mnyebabkn ibubapa dorg terkorban.Disinilah satu psatu kisah silam mreka bjaya dbongkar.

Popcorn kat Amanjaya tdak sesedap Village Mall..Timkaiya??timkaiya??

Berbaloi laa abis doploh hingget.:)
Secara kseluruhan filem ni agak menarik.(sy xngantuk spjg mnonton itu antara ptanda flem 2 mnarik).Wlaupun banyak babak dlm filem ni sudah biasa kita tonton dlm flem2 khayalan lain tp ada juga part lain dr yg lain bila watak monster bnama Edward dselitkn dlm flem ini.Dia yg pada awlnya mnjadi pmbantu kpd geng2 ahli sihir akhirnya mnjadi kwn kpd Hensel dan Gretel.Sy begitu tertarik pd watak Edward.

Apapun xrugi la kalo beli tiket wayang utk tgk citer horror/fantasy ni ok.Berbaloi.
/ Untuk filem ini :)


Monday, 21 January 2013

Hafiz Hamidun + Zikir Terapi Diri

Marilah terapikan diri.Smoga btambah dekat pd Allah :)


Mcm ketinggalan zaman plak.Album Zikir Terapi Diri Hafiz Hamidun ni dh bkurun kat pasaran..siap mndapat penjualan melebihi 100ribu unit lagi dgr2 cerita.Tp br skrg sy nk becerita kat blog psl kehebatan koleksi terapi diri penangan Hafiz Hamidun ni.

Maaflah.Sy baru bkesempatan memiliki album ni.Bukan beli tau.Tp download kat mediafire.hahahaha..astagfirullahalazim.Bkn curi tp kongsi.Beratus2 org download dr situ.Barangkali mereka senasib dgn sy.Tak mampu beli CD (padahal sbb dr dlu spesis mencintai barang free.Huh!)

Mmg dh lama sy tau tentang kewujudan album ni dan sy agk tsentak bila bc kat paper yg Hafiz tsenyum lega album krn dpt sambutan dan diulang cetak skali lg.Wah!xsangka dia mmpunyai pengikut tsendiri.Sy sbnrnya kurang mngikuti sgt pekembangan Hafiz sbb bg sy dia mmpunyai ramai peminat speseli dr kelompok gadis krn kehenseman beliau.Sy jrg mmberi peluang telinga mndengar alunan lagu2 dia.

Kopem jeles si Marni Ishak kalo tahu sy dh minat awk..HAHA.


Tiba lah pd suatu masa.Takdir bagaikan mahu sy meminati juga jejaka ini.(Ceh.Ayat apakah ini).Pada satu hari ketika dalam pjalanan pulang ke kelantan dari kedah bsama adik sy Firdaus.Beliau telah mmpedengarkan CD terapi diri hafiz ni dsepanjang perjalanan!Berulang2 track itu bgema.Dari side A btuka ke side B.Sy dgr je.Takkan nk soh stop.Kopem firdaus bebel.Lagu2 sy bg dia smua lagha.Haha..

Spjg perjalanan tanpa sy duga.Mata sy bgenang.Sy mnangis rupanya dek krn kusyuk mghayati bait2 lagu hafiz yg kesemuanya memuji2 kebesaran Allah.Hati sy berasa sangat damai ketika itu.Buat ptama kali sy tidak rs mngantuk spjg pjalanan 5jam ke kelantan itu.Firdaus juga tenang sambil memandu meskipun ketika itu hujan turun agak lebat.

Ketika itu sy tertanya2 gerangan siapakah suara yg menyentuh kalbu ini.Lalu sy belek2 kotak CD dlm kereta Firdaus.Tertulis lah tajuk album Zikir Terapi Diri : Hafiz Hamidun.Omaigod.Boleh tahan suara hang hafiz.Tp bkn krn suara dia je sy jd mnyukai album ini tapi kerana kehebatan lirik dan melodi kseluruhan lagu2 yg ada dlm cd beliau.Sgt2 menenangkan jiwa yg bkecamuk dan hati juga berasa dekat pd Allah setiap kali kita ikot sm mndendangkan lirik2 yg memuji kekuasaan Allah itu.

Firdaus mncadangkan sy mmbeli album Hafiz.Ssuatu yg sy sudah fikirkan sblm dia ckp lg.Kat blog sy skrg ni   sdg bgema salah satu lagu yg tdapat dlm album Hafiz.Seperti kata firdaus,setiap org perlu memiliki album ini.Kalau hati rs resah dan gelisah.Xperlu laa sebok nk pegi spa atau mana2 tempat utk terapi diri.Memadai mndengar lagu2 indah sebegini drumah.Insyaallah xrugi beli/downlod album ni.

Antara lagu2 yg sering sy putar kt playlist adalah : Astaghfirullah ,La Ilaha Illallah ,subhanallah,Taubatan Nasuha dan lawkana bainana.Pada yg rs nk downlod kseluruhan lagu2 dlm album Hafiz boleh ke link ini ye : Download zikir terapi diri hafiz hamidun..

Selamat mendengar sahabat2 ku!:)


Wednesday, 16 January 2013

Tolonglah segelintir fans klate!

Semoga  Kelantan terus menjadi gergasi bola sepak negara.

Setelah lama mmendam perasaan geram.Hari ni aku merajinkan diri login balik blog yg dh bzaman aku tinggalkan.Mujurlah tak berulat.Huh!bukak blog smata2 nk lepaskn rs xpuas hati psl sebahagian sikap xmatang fans bola negeri aku sendiri-kelantan.Aku ni bab2 bola layan jugak.Takdelah fanatik sgt tp aku masih amik tau la pkembangan bola sepak tanah air speseli psl team red warriors nih.Dh tentu isu yg masih panas dr taon lps smpai skrg adalah psl perpindahan pemain terkenal kelantan norshahrul idlan talha (matyo) ke Johor.Ye psl ni laa aku nk kupas.Sbb aku tgk komen2 panas terutama dr sgelintir fans klantan yg bg aku terlalu mngikut emosi, masih btebaran di mana2 page bola sepak kt fb speseli page bola sepak klantan dan johor.

Sudah2lah ye peminat2 bola klantan yg xabis2 mngencam matyo sbb ppindahan dia ke johor..pghijrahan  dia 2 satu pkara biasa..kat liga2 antarabangsa pon pemain dbeli dgn kontrak yg tinggi adalah pkara biasa tp org kita siap hentam dia btubi2..gelar dia dgn mcm2 gelaran..lupa diri..lupa asal usul..dgn isteri2 matyo turut dheret dlm sesi kutuk mengutuk..lepas tu bila isteri dia gelarkan org2 tertentu yg kutuk suami dia tu sbg "anjing yg mnyalak"..korg panggil dia betina sundal..eh cb duk tempat isteri matyo,hati isteri mana xsakit hati kalo suami kena kutuk mcm2 sbb pepindahan suami dia ke johor.

Sokongan aku ko mung xpenah pudar matyo biarpun mung loni  main utk johor!gud luck!
Lebih mnyedihkan aku..Tengku Mahkota johor pon turut dhentam.Biarlah kt dia.Dia kaya dan nk guna duit dia utk majukan bola sepak johor.Dia nk johor jd gergasi bola mcm kelantan kita juga.Lalu dia beli pemain2 yg best2 utk bmain dgn johor.Salah ke??Ini benda biasa kat luar negara .Tp napelah sgelintir org klantan susah nk faham sehingga sanggup mndoakan team johor bukan2.Bila johor kalah dgn team2 tertentu,btepuk sorak sebahagian fans klantan.Kemudian siap perli johor " dh ada team bnilai belas2 ribu pon bleh kalah ke der??"..wah mcm lahh team klantan xpernah kalah dlm game padahal klantan pon dbarisi pemain2 hebat.korg lupa kot kalah mng adat btanding.Coach hebat..player hebat xmnjamin pon kmenangan..kalo rzeki xde..kalahla kita walo hebat cm mana pun..

Barisan pemain red warior musim 2013..Smoga terus mara..go more klate go more!
Aku xde niat nk memihak sesiapa.Sekadar menegur perlakuan sgelintir fans klantan kat page2 bola.Hati2 la mmberi komen.Kelantan skrg dlihat sbg gergasi bola yg hebat dgn pencapaian2 yg sgt mmberansangkn pd tahun2 lepas dan smestinya sbg org klantan aku nk tgk pasukan kita ni terus mara pd tahun ni dan jd inspirasi pd team2 bola di negeri lain..tapi  jgn la krn kedudukan selesa klantan skrg buat sbahagian kita lupa diri dan riak..sedih aku bc komen2 org negeri aku kt page bola.Segelintir Admin page bola pon kdg2 slalu jd batu api.Status mghina matyo dan johor mnyebabkn fans smakin mluap2 benci pd matyo.Lalu bpusu2 la komen kt status tsebut dgn kata2 hina xbkesudahan buat matyo dan isteri..ssungguhnya sgt jelas lebih ramai mgecam dari menyokong kptusan pemain muda itu utk meninggalkan klantan.

Gapo2 pon..apekk jugok hok terbaekk dihati sayo.Selamonya dale hati.Xkan berbelah bagi.kih3.
Aku puji dgn kesetiaan Khairul fahmi (Apek), Piya dan bberapa lagi player yg nk stay dgn kelantan walau dtawar dgn harga lebih tinggi oleh negeri2 lain.Tp jgn laa sbb apek dan piya setia..maka matyo pula dianggap bpaling tadah..Oh!ini melibatkan masa depan..Mgkin matyo nk ssuatu yg baru dalam kerjaya bola sepak dia lalu dia brhijrah.Faktor gaji mahal juga perlu diambil kira.Dia nk sara ank bini,jd dia perlu bfikir bkn utk negeri je tp utk diri sendiri juga.Biarlah dia dgn keputusan dia..Kita patutnya mndoakan dia lebih bjaya di tempat baru.Bukan saban hari mnghentam dia,mndoakan yg buruk2 utk dia n kluaga dia.Cukuplah!

Penat aku menaip..huh!listen!listen!listen!