Wednesday, 16 January 2013

Tolonglah segelintir fans klate!

Semoga  Kelantan terus menjadi gergasi bola sepak negara.

Setelah lama mmendam perasaan geram.Hari ni aku merajinkan diri login balik blog yg dh bzaman aku tinggalkan.Mujurlah tak berulat.Huh!bukak blog smata2 nk lepaskn rs xpuas hati psl sebahagian sikap xmatang fans bola negeri aku sendiri-kelantan.Aku ni bab2 bola layan jugak.Takdelah fanatik sgt tp aku masih amik tau la pkembangan bola sepak tanah air speseli psl team red warriors nih.Dh tentu isu yg masih panas dr taon lps smpai skrg adalah psl perpindahan pemain terkenal kelantan norshahrul idlan talha (matyo) ke Johor.Ye psl ni laa aku nk kupas.Sbb aku tgk komen2 panas terutama dr sgelintir fans klantan yg bg aku terlalu mngikut emosi, masih btebaran di mana2 page bola sepak kt fb speseli page bola sepak klantan dan johor.

Sudah2lah ye peminat2 bola klantan yg xabis2 mngencam matyo sbb ppindahan dia ke johor..pghijrahan  dia 2 satu pkara biasa..kat liga2 antarabangsa pon pemain dbeli dgn kontrak yg tinggi adalah pkara biasa tp org kita siap hentam dia btubi2..gelar dia dgn mcm2 gelaran..lupa diri..lupa asal usul..dgn isteri2 matyo turut dheret dlm sesi kutuk mengutuk..lepas tu bila isteri dia gelarkan org2 tertentu yg kutuk suami dia tu sbg "anjing yg mnyalak"..korg panggil dia betina sundal..eh cb duk tempat isteri matyo,hati isteri mana xsakit hati kalo suami kena kutuk mcm2 sbb pepindahan suami dia ke johor.

Sokongan aku ko mung xpenah pudar matyo biarpun mung loni  main utk johor!gud luck!
Lebih mnyedihkan aku..Tengku Mahkota johor pon turut dhentam.Biarlah kt dia.Dia kaya dan nk guna duit dia utk majukan bola sepak johor.Dia nk johor jd gergasi bola mcm kelantan kita juga.Lalu dia beli pemain2 yg best2 utk bmain dgn johor.Salah ke??Ini benda biasa kat luar negara .Tp napelah sgelintir org klantan susah nk faham sehingga sanggup mndoakan team johor bukan2.Bila johor kalah dgn team2 tertentu,btepuk sorak sebahagian fans klantan.Kemudian siap perli johor " dh ada team bnilai belas2 ribu pon bleh kalah ke der??"..wah mcm lahh team klantan xpernah kalah dlm game padahal klantan pon dbarisi pemain2 hebat.korg lupa kot kalah mng adat btanding.Coach hebat..player hebat xmnjamin pon kmenangan..kalo rzeki xde..kalahla kita walo hebat cm mana pun..

Barisan pemain red warior musim 2013..Smoga terus mara..go more klate go more!
Aku xde niat nk memihak sesiapa.Sekadar menegur perlakuan sgelintir fans klantan kat page2 bola.Hati2 la mmberi komen.Kelantan skrg dlihat sbg gergasi bola yg hebat dgn pencapaian2 yg sgt mmberansangkn pd tahun2 lepas dan smestinya sbg org klantan aku nk tgk pasukan kita ni terus mara pd tahun ni dan jd inspirasi pd team2 bola di negeri lain..tapi  jgn la krn kedudukan selesa klantan skrg buat sbahagian kita lupa diri dan riak..sedih aku bc komen2 org negeri aku kt page bola.Segelintir Admin page bola pon kdg2 slalu jd batu api.Status mghina matyo dan johor mnyebabkn fans smakin mluap2 benci pd matyo.Lalu bpusu2 la komen kt status tsebut dgn kata2 hina xbkesudahan buat matyo dan isteri..ssungguhnya sgt jelas lebih ramai mgecam dari menyokong kptusan pemain muda itu utk meninggalkan klantan.

Gapo2 pon..apekk jugok hok terbaekk dihati sayo.Selamonya dale hati.Xkan berbelah bagi.kih3.
Aku puji dgn kesetiaan Khairul fahmi (Apek), Piya dan bberapa lagi player yg nk stay dgn kelantan walau dtawar dgn harga lebih tinggi oleh negeri2 lain.Tp jgn laa sbb apek dan piya setia..maka matyo pula dianggap bpaling tadah..Oh!ini melibatkan masa depan..Mgkin matyo nk ssuatu yg baru dalam kerjaya bola sepak dia lalu dia brhijrah.Faktor gaji mahal juga perlu diambil kira.Dia nk sara ank bini,jd dia perlu bfikir bkn utk negeri je tp utk diri sendiri juga.Biarlah dia dgn keputusan dia..Kita patutnya mndoakan dia lebih bjaya di tempat baru.Bukan saban hari mnghentam dia,mndoakan yg buruk2 utk dia n kluaga dia.Cukuplah!

Penat aku menaip..huh!listen!listen!listen!


No comments:

Post a Comment