Monday, 25 June 2012

Mengintai Jodoh Dari Jauh :)

Semoga mreka bertemu dgn redhaMU..


Salam..
Semenjak dua menjak ni sy kerap pula mengintai2 jodoh..
mcari2 lelaki yg baik utk djadikan suami..baik di facebook atau dilaman2 sosial lain..
baik kenalan rapat atau yg kenal gitu2..sy interview..hahaha..
asal dia beragama islam,patuh dan taat pd agama,bujang dan bkerjaya..

Jangan salah faham..
calon ini bukan utk diri sy tp utk seorang sahabat sy..
sahabat yg sy kenal sejak kecil..
yg sy kenal budi pekertinya..tahu sgala2 tentangnya..kerana kami sudah lama berkawan..
sudah lama mnyusuri suka duka alam persahabatan..

Teman sy ini manis orgnya..
berkulit cerah dan pemalu..hanya bising dihadapn kenalan2 rapat..
dpn org xkenal mmg susah nk dgr dia bcakap..apatah lagi gelak kuat2..
ringkas kata sikap kami sgt berbeza..:)

Dan mgkin krn sikap pemalu dan pendiam nya..
maka dia sukar mndekati lelaki..mmg dia xpernah bcinta..
xpernah ada teman istimewa...
Hidupnya lebih terfokus pd kerja..pd keluarga..
krn dia ank harapan keluarga..maka itulah keutamaanya..

Bukan tidak ada yg sudi berkenalan..
pernah hadir dalam hdupnya bberpa lelaki yg mnghulur salam persahabatan
namun ketika itu sahabat sy tidak melayan krana beranggapan
smua itu sia2..
hatinya belum terbuka utk bercinta apalagi utk brumahtangga..

Mgkin dia smakin mnyedari umurnya (umur kami la..hehe) smakin meningkat..
lantas dia berbisik pd sy akn keinginanya utk mmpunyai teman istimewa..
bukan utk bcinta atau suka2..tp utk djadikan suami slama hayatnya..
Sy tsentuh mndengar kata2nya..

Ya Allah,
temanku ini begitu terpelihara maruahnya..
begitu terpelihara sifat2 malu dan santunnya sbg gadis..
Kau temukanlah Dia dgn seorang lelaki yang baik,sebaik dirinya..
Lelaki soleh yg ddambakn dia..ameen..

Begitulah sy berdoa..
smbil berjanji akn tlg cari2kan calon yg baik utk dirinya..
Sebenarnya sy sendiri takut2..
sy risau tersalah memilih..kelak berlaku sesuatu..sy pula dipersalah..
Tp sy mncuba..
Benar soal jodoh sudah Allah aturkan smua..
Tp kita juga dituntut berusaha..
Masakan rzeki atau jodoh datang tanpa kita mencarinya?

Mncari pasangan hdup sbnrnya tidak semudah dijangka..
Mmg lelaki ramai dluar sana..
namun yg benar2 soleh,berkualiti dan btgjwb utk djadikan suami..
sgt2lah sukar dtemui!Lalu sy begitu berhati2 dgn misi ini..

Dan dalam pencarian sy..
sy betemu bberapa lelaki (kenalan sy) yg juga sdg mncari suri hati mreka..
yg sy rasa amat sesuai dgn teman sy itu..
sy berkira2 sndiri,mahu mreka berkenalan dahulu..kemudian terpulanglah pd mreka
sm ada utk jadi lebih serius atau bagaimana..sy cuma tukang kenal shj..
Malangnya rata2 lelaki yg sy jumpa itu,
mngatakan teman sy xssuai utk mreka..ternyata mreka
lebih memandang wanita seksi dan pandai bergaya..
Oh!lelaki...apalah ada pd itu smua..

Sy akui teman baik sy itu orngnya biasa2..
cantiknya neutral..bkn dbuat2..tanpa mekap pun wajahnya sejuk dpandang..
pakaian pun biasa2,stiap masa bertudung labuh dan berbaju kurung..
bukankah dsitu pun terpancar sebuah kemuliaan seorang wanita?
entah apa lagi yg lelaki mahukan..

Sy hampir2 mngatakan lelaki2 tsebut bodoh,
tanpa sy sedar sesuatu..
yer..cinta itu xboleh dipaksa..barangkali jodoh teman sy itu belom tiba..
Mgkin ada yg lebih baik sdg mnanti dia ddepan sn..
sy beristigfar bberapa kali...Ampunkah sy Ya Allah..
Mungkin Kau ada prancangan lain buat sahabatku..

Kini sy masih berusaha..
teman sy juga berusaha namun tidaklah smpai kelihatan 'desperate'..tidak sm skali..
Bg sy tidak salah mencari..mana tahu ada rzeki utk teman sy itu..
mgkin tahun ini juga dia boleh naik pelamin,kemudian menimang cahaya mata pula..
Sesungguhnya saya insan yg paling bahagia..
andai melihat dia gembira T_T

Utk kesekian kali sy berdoa..
Ya Allah kurniakan sahabatku jodoh yg baik dr sisi Mu..
Berikan dia kebahagiaan abadi yg dia nanti dgn penuh kesabaran slama ini..
Sesungguhnya aku beterima kasih padaMu ya Allah,
kerana mmbuka pintu hati sahabatku utk mencari pemilik tulang rusuknya..
Ameen..:)



Tuesday, 19 June 2012

Biaq pi laa kat depa..Janji bahagia!

Salam,
Skg zmn facebook mlanda dunia..
dr skecik2 kanak2 tadika smpai setua2 moyang kita smua ada akaun facebook,
sm ada yg dorg wt sdiri atau org2 skeliling dorg buat kan..
Macam kita2 juga..
dr btatih2 xtau apa smpai dh tau sgala..post status..post gmbr..uplod itu uplod ini..
like org..poke..komen..ah!smua xpayah diajar smua dh reti wat sdiri..
dan tau2 kwn2 kita dlm list fb smakin btambah..
Kenal xkenal gasaklah..sm ada dorg yg add..atau korang yg aprove request org 2 org ini..


Apapun sy bukan nk cerita psl 2..
ni haa..psl karenah2 manusia dlm fb ni..macam2..
Sy faham,fb sgt penting sgt dlm hdup kita..sy pcaya 99% antara kita smua kalo online,benda ptama kita login atau terkam dulu adalah facebook..Yelah,benda pcuma tp mcm2 bleh buat..cari kawan baru..kawan lama..cari awek lama,cari balak baru..jual itu jual ini..iklan itu iklan ini..maen game itu game ini..smua kita dapat scara pcuma.Best kan?


Smua org create fb utk pelbagai tujuan..
ada yg berniaga..ada yg saja2 suke buat sbb xmau dilihat ketinggalan zaman..mcm sy sebut kt ataslah..
Org2 mcm sy plak,lebih kepada nk santai2 dgn kawan2..nk kongsi macam2 dgn geng2 kita xkiralah status or gmbr..dr fb gak sy bleh tahu aktiviti2 kwn2..nk harap call/sms..haram.Melainkan ada hal yg penting sgt..hehe..


Panjang pulak mukadimah sy..
Ok2..Fb kita,kita punya..xkan ahmad albab plak yg punya..
bila dah nama hak kita..maka suka hati kita lah nk post apa..dan nk post banyak mana..
Soalnya skrg wujud golongan yg spt kurang sng melihat rakan2 dorg post status itu ini kt fb..post plak selang sminit skali..Lalu dia bengang..kemudian mula menyindir kat status dorg plak.Selalu yg sy bc berbunyik mcm ni :


"naik muntah aku bc status tah pape budak 2..status syok sdiri.Xde keje ke ape..lapar/ngantuk pon nk citer kat org..dahla update status sminit sekali!"


Di wall sy sdiri..
xdinafikan sy memiliki bberapa friends yg suka post status scara kerap..
kadang2 seminit skali dan antara contoh status dorg :


"bosan..kwn xde nk sembang."
"alamak!nk hujan..syiokk nyer nk titon.."
"walawei..jem teruk dpn umah aku..de excident"


Xsmpai 5 minit, 5 atau 6 bijik status dia bleh post..maka bderet2 laa update dia 2 kt home sy..dan sy akui status2 yg org2 mcm ni post xde pengisian pon.Tapi bg sy..ikut suka dia lah nk update apa pun..kalo sy tejumpa status2 atau post2 mcm ni.Sy layan je..Sy bc kdg2 sy senyum.Kalo sy suke,sy like..kalo xsuke sy ignore je.Susah ke??kenapa perlu marah2 kt dorg yg hapdate status sminit skali 2?


Kemon bebeh..Kita ada pilihan k!
Banyak sgt pilihan facebook bagi..dr kita duk marah2 dia post status acap2 kali..pastu post plak benda2 xpenting,baik kita remove jer dia..xpon kalo benci sgt..block je..kalo hati masih syg nk remove tp dlm ms yg sm jelik dgt update2 dr dia.Kita HIDE jer sgala activity2 dr dia..Susah ke??


Sy bukan nk backing golongan2 yg xde keje n suke hapdate benda xbefaedah selang sminit 2.Sy sdiri tidak berada dlm kelompok itu.Teman2 yg kenal sy di fb mgkin tahu sy bukan jenis yg suka post benda2 yg berlaku dlm hdup sy.Status sy kadang2 lebih kpd pkongsian umum..kadang ada juga berbentuk keinsafan dan keagamaan..Ada juga sesekali sy bbicara perihal diri sdiri tp tidak sekerap org lain..Mgkin kalau ada cerita best yg berlaku sekeling sy barulah sy akn update.Kalo xde maka sy akn menulis psl umum jer.Tp sy benar2 xkisah kalo friendlist sy nk post atau update sbrang status selang sminit.Bg sy,buatlah apa shj..asal anda bahagia!Lagipun itu hak anda..siapa kita nk halang atau marah2 kt dorg?


Mgkin kita rs status2 dorg kdg2 langsung xde pengisian ilmu.Yelah,selang sminit post pasal demam..kucing mati..ngantuk tahap gaban..hujan nk turun.anak sakit.Itu dr mata kita yg mrasakan status2 dorg "nothing"..Tp bg tukang2 post 2 mgkin dia pon sj2 nk post.Lagipun bkn dia atau kita kena bayar pon utk sbrang status atau update2 yg dorg post...pcuma beb.Kalau bbayar pon xde mslh jgk sbb dorg yg kena bayar..bukan kita pon..Huhu.


Pernah bberapa kali sy terbaca kwn sy post mcm nie :
"..dari dok luah perasaan kt wall..elok laa luah kat Tuhan..bla..bla..bla"


Post ni dia tuju kat mmber2 dia yg suke hapdate psl kekecewaan laa kt fb..pasal kesakitan dan kepedihan hati.Post bajet baik itu mmg baik dan mmg betul pon.Tp yg Xbetul,bila dia tulis mcm 2..seolah2 kita perlu berdoa smata2,tanpa perlu usaha..


Doa pada Allah slps bsolat dah jd satu kewajipan..Masa itu kita minta macam2..Masa itu juga kita luah mcm2 kat Tuhan.Psl kecewa,psl derita,pasal sakit dan perit..ah!macam2.Tp pd sy kalau kita nk luah kt fb pon xde salahnya.Dr sudut positif,sy melihat apabila kita update kita sdg sakit,menderita atau kcewa..kawan2 smua pakat datang mmberi sokongan moral.Macam2 komen kita bleh baca..kita pon jd smangat smula nk teruskan hdup.

Eh!!ni apahal plak nih!!hahaha..saje jer..sbb xde gmbr kan..so selitla iklan
skuter ni kejap..mesti bosan org baca panjang2..so rehatkan mata dgn memandangskuter ini ye..skuter adik ni..tumpang posing jap..huah3x

Satu lg contoh,baru2 ini sy melihat seorang rakan fb update psl ank lelaki dia yg dh sebulan terlantar kat wad krn pnyakit misteri.Lalu hampir stiap hr sy membaca status2 sedih dia kat fb..Masa itulah datang sorg hamba Allah copy ayat td kat dia "dr luah kt fb elok akak luah pada Allah..aduhai..Hmm..Dia xtau slps rakan sy 2 post status2 psl sakit pd ank dia kt facebook,bderet hamba2 Allah datang nk bg bantuan.Ada sorg tukang komen 2 siap mncadangkan rakan sy 2 mghantar ank dia berubat dgn seorang pakar prubatan terkenal.Sy bukan nk bgtau kuasa facebook mngalahkan kuasa Allah,tp tidak kah si polan td nmpak,bahawa kdg2 Allah juga mnjadikan fb sbagai perantara dlm mmberi bantuan kepada hamba2Nya?jgn skadar melihat apabila org luah perasaan kt fb,org 2 hanyalah mncari publisti,tidak tahu bdoa pada Allah dsbgainya..Aduh,jgnlah sebok nk cari salah org je.Hingga org nmpak kita pon spt bajet baik..


"sedihnyer..kuceng sakit..dh 2hr xmau makan"
See?status 2 nmpak mcm tah pape..Org pon sebok mmbebel,benda mcm 2 pon ko nk bgtau org ke?
Lor!salah ke budak 2 update psl kucing dia sakit?Kadang2,bila dia tulis mcm 2.kwn2 dia pon komen macam2..ada yg cadangkan bwk jumpa doktor hewan.Ada yg tanya punca sakit.Lps tahu punca kuceng dia sakit,ada kwn2 bgtau nama2 ubat yg boleh dbeli..So dgn kita2 yg xde kaitan dgn kuceng dia pon dpt info jugak..


"Laparnya.."
Simple gler status.Itupon nk bgtau org ke?dh lapar pegilah makan..
Lor!salah ke dia ckp dia lapar??bg aku xsalah..dia nk bgtau kwn2 dia tgh lapar.Untung2 ada yg komen ajak dia lunch/dinner or whatever.Dr status 2 jg ada kwn2 yg suggest makanan itu,makanan.Restoran itu restoran ini.Dgn kita2 yg tgh kenyang pon rs nk pergi cuba skali makanan2 itu...


Demikianlah pendapat sy tentang manusia2 yg suke hapdate status selang seminit nih.Mcm sy cakap,biar jelah dorg dgn dunia dorg.Asal dorg xpost benda2 pelik,berbaur negatif dan lucah serta tidak mngganggu kstabilan politik,ekonomi dan rumahtangga org lain.Asal juga mereka gembira dan bahagia,jd xperlulah kita bising2.Sy dh bgtau dgn pjg lebar td pilihan2 yg fb bg pd kita andai kita tetap tidak senang atau tidak selesa dgn karenah2 manusia jenis ini..Hide,remove,atau Block teruss..Habis citer..


Kt fb ni xsmestinya 24jam kita nk hadap post2 tentang ilmu shj.Org dlm ni ada mcm2..xsmua org guna utk salurkan hal2 berkaitan ilmu,keagamaan dan seumpamanya.Setengah2 org lebih suka cerita psl aktiviti diri sdiri je.Jd kalau nk bc update2 psl ilmu smata2,eloklah add org2 yg suka post benda2 2 aje.Sekali lg nk bgtau,kita dberi pilihan ok!


Apapun,
sy xdelah sokong sgala bentuk status..
ada jugak yg sy jelik k..
Stakat post psl kucing kena malaria..lapar tahap naga..ngantuk tahap baboon..
atau update psl lokasi smasa mcm now kt penjara pudu dgn awek..baru pas mamam kt kfc..
sy kira post2 mcm 2 xpe lagi..
Tp kalo sy tsempak dgn manusia yg post status selang sminit skali psl jantan..
pasal betina..pasal pape lah yg mengaibkn diri mereka dan spesis2 mreka serta menjatuhkan maruah keluarga dan ibubapa..(biasa post2 mcm ni dmiliki oleh jembalang2 xsedar diri.Masih bsekolah tp gatal nk berlaki)..memang sy xhide..xremove or block..tp sy maki hamun teros..


Salam!